Osudili vandalski čin
1

Borci Mostara: Tužni smo i ogorčeni zbog uništavanja spomenika

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon vijesti o miniranju spomen-obilježja poginulim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), svi građani Mostara, a posebno oni koji su bili pripadnici Armije BiH, osjetili su ogorčenje, tugu i gnušanje, navedeno je u saopćenju za javnost Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Grada Mostara, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA) iz Mostara.

''Tužni smo i ogorčeni, ali ne previše iznenađeni. Jer, ubijaju nas posljednjih 20 godina na sve moguće načine, pa, evo, i na ovaj-ponovnim ubijanjem mrtvih, oduzimanjem mira i dostojanstva i živima i njihovim poginulima'', istaknuto je.

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija ARBiH donijelaje na današnjoj sjednici u Mostarusljedeće stavove:

''Oštro osuđujemo ovaj vandalski čin, za kojeg smatramo da ima sve elemente terorizma. S obzirom da je ovo još jedan u nizu terorističkih akata uperenih protiv sigurnosti svih građana Mostara, te da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) HNK do sada, u posljednjih 20 godina, nije riješilo ni jedan sličan slučaj, insistiramo da se u istragu i rješavanje ovog slučaja uključe Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i ostali najviši organi sigurnosti BiH'', stav je mostarskih boraca.

Upozoreno je kako ovaj teroristički čin ne smije biti iskorišten kao povod za trajno uklanjanje spomenika.

''Pozivamo naše članstvo da ne nasjeda na provokacije i da zadrže dostojanstvo, jer su pripadnici ARBiH uvijek poštovali pravnu državu i njene institucije. Vjerujemo da će iste brzo rasvijetliti i ovaj slučaj bez nepotrebnog politiziranja'', zaključeno je.