Od 19. do 25. septembra
0

Blagaj Climbing Fest 2022 će okupiti avanturiste sportskog penjanja iz više 10 zemalja svijeta

G. Š.
Blagaj koji je mnogima poznat kao turistička atrakcija s jednim od najvećih kraških prirodnih izvora u Evropi će od 19. do 25. septembra kroz Blagaj Climbing Festival koji će se održava po drugi put postati centar avanturističkog sportskog penjanja.

Blagaj Climbing Festival koji se država kroz sedam dana u Eko centru Blagaj kod Mostara će pokazati beskonačne potencijale za sportsko penjanje u tom mjestu i okupiti avanturiste i zaljubljenike prirode iz više od deset zemalja svijeta.

Festival će kroz 7 dana ponuditi 15-ak aktivnosti među kojima su edukativne radionice, obilasci kulturno historijskih spomenika, arheološki obilasci prahistorijskih pećinskih naselja, sportsko takmičenje u penjanju (biatlon i penjački maraton), pošumljavanje prostora oko Starog Grada Herceg Stjepan Kosača, koncerti polaznika i učitelja Mostar Rock Škole, ples na svili i još mnogo toga.

"Riječ je o događaju koji obogaćuje društveni život Blagaja, te na edukativan i zabavan način omogućuje mladima razvoj postojećih i stjecanje novih vještina. Prošle godine smo imali goste iz preko 10 država, a ove godine ih očekujemo još više", navode organizatori. Blagaj Climbing Festival, kako naglašavaju, slavi zajednicu za različite ljude s različitim interesima da se upoznaju, sudjeluju u novim iskustvima i osjećaju se bliže prirodi.

"Pored dobre zabave, pripremljeni su i novi načini za istraživanje prirode. Highline preko Vulinog Potoka, na visini od 200 metara dug 200 metara koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, te ples na svili koji izvodi Vermelho. Pored toga će te imati priliku i sudjelovati na radionicama s profesionalnim izvođačima na penjačkom sektoru Rebro",ističu organizatori.

Blagaj je skriveni dragulj Evrope, pa su uvjereni da će svi posjetioci mnogo toga otkriti tokom boravka u Blagaju, jer će svaki dan imati izbor sudjelovanja u posebno planiranim obilascima s profesionalnim vodičem dok će im sva potrebna oprema biti na raspolaganju.

Da bi podržali lokalnu kulturu, razvoj zajednice, male unikatne biznise, pripremili su i bazar domaćih proizvoda.

Blagaj Climbing Festival nije samo za penjače, već za sve osobe željne druženja u prirodi, poručili su organizatori i pozvali sve koji žele učestvovati da se prijave putem kontakata koje mogu naći na službenoj stranci festivala.