Zloupotreba položaja
0

Bivšem ministru Draganu Mandiću tri godine zatvora

SRNA
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH preinačilo je prvostepenu presudu u predmetu "Goran Bilić i drugi" čime je bivši ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko–neretvanskog kantona (HNK) Dragan Mandić osuđen na tri godine zatvora.

Djelimičnim uvažavanjem žalbe Tužilaštva BiH, u dijelu koji se odnosi na oslobađajući dio prvostepene presude, ukida se prvostepena presuda u odnosu na optužene Tomislava Martinovića i Srećka Glibića, te se u tom dijelu određuje održavanje pretresa pred drugostepenim vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

U ostalom oslobađajućem dijelu presude, žalba Tužilaštva BiH je odbijena kao neosnovana i potvrđena prvostepena presuda. U preostalom, nepobijanom dijelu, prvostepena presuda ostala je neizmjenjena.

Prvostepenom presudom od 29. augusta 2011. godine Dragan Mandić je proglašen krivim da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja te osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora.

Presudom se od pravnih lica Opštinski odbor HDZ-a Konjic, Redarstvenik Mostar, FK Redarstvenik, Kantonalni odbor HDZ-a Ramsko-neretvansko-humske županije, Turistička zajednica opštine Neum i od fizičkih lica Ivice Leutara i Slavice Šantić, oduzima pribavljena imovinska korist tako što se nalaže vraćanje darovanih vozila ili uplatu novčanih iznosa u korist budžeta BiH ako nije moguće vraćanje vozila.

Optuženi Goran Bilić, Dragan Brkić, Miroslav Ćorić, Srećko Glibić, Dragan Mandić, Tomislav Martinović, Josip Merdžo i Sead Šehić, oslobođeni su odgovornosti po svim ostalim tačkama optužnice, budući da nije dokazano da su počinili radnje, odnosno krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Srećko Glibić oslobođen je od optužbe da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, budući da je Tužilaštvo u toku postupka odustalo od krivičnog gonjenja u pogledu pojedinih tačka optužnice.

U odnosu na optuženog Dragana Brkića, Tomislava Martinovića i Srećka Glibića, odbijena je optužnica da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja te krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili počinitelja.

Protiv te presude žalbu su izjavili branioci optuženog Dragana Mandića, u odnosu na osuđujući dio pobijane presude, te Tužilaštvo BiH koje presudu pobija u odnosu na osuđujući i oslobađajući dio.

Apelaciono vijeće održalo je javnu sjednicu na kojoj su žalbe i odgovore na žalbe ukratko izložili tužilac i branilac optuženog Dragana Mandića, istakavši da u cijelosti ostaju kod žalbenih razloga.

Mandić je oglašen krivim što je, u periodu od 23. novembra 1998. godine do 2001. godine kao ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona, prekoračivši granice službenih ovlaštenja, potpisao 12 odluka o doniranju vozila Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona trećim licima.

Na taj način je pričinio štetu kantonalnom budžetu u iznosu od 99.329 KM, a istovremeno pribavio imovinsku korist trećim licima.