BiH
685

Bišćani ne daju rijeku Unu: Peticiju protiv izgradnje HE potpisalo nekoliko hiljada osoba

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Bihać nakon duge rasprave na današnjoj sjednici većinom glasova je usvojilo Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim natječajem – tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos mHE na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica.

Usvojenom odlukom data je saglasnost Vladi USK-a, odnosno Ministarstvu privrede na pokretanje postupka dodjele koncesije javnim natječajem uz obavezu da se prilikom provođenja dodjele koncesije maksimalno uključi i Nacionalni park Una u svim fazama budućih aktivnosti , kao i eventualnih odluka koje se budu donosile u vezi sa navedenim predmetom koncesije.

Građani Krajine pobunili su se protiv ove odluke i pokrenuli su peticiju protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Uni.

"Izgradnjom mHE i HE u NP 'Una' dolazi do zadržavanja sedimenata i hranjive materije iz vode, mijenja se temperatura i hemija rijeke i ometa se geološki proces erozije i nanosa kojima rijeka oblikuje zemlju koja je okružuje ,te se mijenja fizičko-hemijski uvjet u vodi koji usporava stvaranje sedre, koja predstavlja jedno od glavnih prirodnih fenomena našeg područja. Također izgradnja mHE i HE dovodi do trajnog gubitka plodnog tla, šuma i degradacije gornjeg toka rijeke, gubitka bioraznolikosti, opadanja kvalitete vode zbog stvaranja 'efekta bare' u akumulacijama, promjene mikroklime područja i potapanja izvora čiste pitke vode", stoji u peticiji koju je pokrenulo Udruženje ABC.

Peticiju je do sada potpisalo više od 4.880 osoba koji su svojim glasom rekli Ne izgradnji hidroelektrana i davanju koncesije na rijeku Unu.