BiH
73

BiH usaglasila Rezoluciju kojom se oštro protivi izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori

Piše: S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radna grupa za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj na današnjoj sjednici definirala je Rezoluciju kojom se BiH protivi izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada, a koja će biti proslijeđena u oba doma državnog parlamenta.

Predsjedavajuća Radne grupe Srebrenka Golić kazala je da će BiH insistirati na potpunoj zaštiti svoje prirodne sredine.

"Predstavnički dom PSBiH tražit će od Vijeća ministara, Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje da poduzmu sve diplomatske aktivnosti u cilju sprječavanja izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici BiH i Hrvatske", kazala je Golić.

BiH je u prethodnom periodu tražila od Republike Hrvatske produžetak roka za javne rasprave koje bi se organizovale u BiH, ali do danas iz Hrvatske nije stigao nikakav odgovor.

"Apsurdno je da se nuklearni otpad prevozi vise od 200 kilometara do granice susjedne države. Logičnije bi bilo da taj otpad ostane u mjestu nastanka ili neka ga negdje izvoze", naglasila je Golić.

Pored teksta Rezolucije danas je usvojeno i Stručno mišljenje, gdje je dokazano da je lokacija Trgovska gora neprihvatljiva.

Izgradnjom odlagališta na predviđenoj lokaciji direktno bi bilo ugroženo 230.000 stanovnika u BiH, ali i Hrvatskoj.

Ukoliko se ne postigne dogovor diplomatskim putem, krajnji ishod je Međunarodni sud pravde. Ipak, sada je sve na bh. diplomatiji koja treba zaštititi BiH.