Ekonomski udarac
14

Kina uzvraća udarac Japancima zbog odluke da ispuste radioaktivnu vodu iz Fukušime

N. V.
Japan je započeo svoje kontroverzno ispuštanje prečišćene otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, što je izazvalo proteste u regionu i odmazdu Pekinga.

Kina je najveći kupac morske hrane iz Japana, a u četvrtak je rekla da će blokirati sav takav uvoz s obzirom na ispuštanje radioaktivne vode.

Japan pak tvrdi da je voda sigurna, a sa njima se slažu i mnogi naučnici. UN-ova nuklearna straža također je odobrila plan.

Međutim, kritičari kažu da je potrebno uraditi još studija i da bi puštanje vode trebalo da bude zaustavljeno.

Kina, koja je bila najglasniji protivnik otkako je plan objavljen prije dvije godine, nazvala je ispuštanje vode "izuzetno sebičnim i neodgovornim činom" i rekla da Japan "prenosi otvorenu ranu budućim generacijama čovječanstva".

Ubrzo nakon toga, kineska carina je objavila da će postojeća zabrana uvoza morske hrane iz Fukušime i nekih prefektura odmah biti proširena na cijeli Japan kako bi se "zaštitilo zdravlje kineskih potrošača".

Taj potez je će nanijeti ekonomsku štetu što je Japan i priznao kazavši da će kompanije pretrpjeti "značajan" udarac.

Kontinentalna Kina i Hong Kong zajedno uvoze više od 1,1 milijarde dolara (866 miliona funti) morskih plodova iz Japana svake godine što čini skoro polovinu japanskog izvoza morskih plodova.

Odnos Tokija i Pekinga pogoršao se posljednjih godina kako se Japan približava SAD-u, a također pokazuje podršku Tajvanu.