BiH
0

BiH, Srbija i Turska dijele zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je završen trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Republike Srbije Ivana Mrkića, Republike Turske Ahmeta Davutoglua i BiH Zlatka Lagumdžije. Sva tri ministra izrazila su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom zemalja, ali i najavili buduće zajedničke projekte, pogotovo iz oblasti privrede, turizma, kulture i obrazovanja.

Domaćin Zlatko Lagumdžija, koji je kazao da je današnji sastanak uvod u ono što će se desiti naredne sedmice u Ankari, a to je trilateralni sastanak BiH, Turske i Srbije na predsjedničkom nivou. Ministar vanjskih poslova BiH izrazio je nadu da će ove tri zemlje u narednim godinama poboljšati saradnju na polju ekonomije, obrazovanja, turizma i kulture.

"Nadam se da će se privredni subjekti naše tri zemlje pojavljivati sa zajedničkim ekonomskim projektima u četvrtim zemljama", kazao je Lagumdžija.

On je dodao da su već identifikovane firme u našoj zemlji koje će zajednički nastupati u četvrtim zemljama na poslovima iz građevinarstva, energetike i proizvodnje hrane.

"Mi već imamo rezultate u oblasti saradnje naših kompanija sa kompanijama iz Srbije i Turske", dodao je ministar vanjskih poslova BiH.

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić kazao je da ovakvi susreti predstavljaju jačanje saradnje, stabilnosti i razvojne perspektive triju zemalja.

"Sve što smo danas radili u funkciji je samita koji slijedi u Ankari, ali i budućih sastanaka trilaterale. Naše tri zemlje čine sve što je potrebno da se formira zajednička budućnost i da čitava ova regija bude prosperitetna. Nas je historija ispreplitala, sadašnjost nas povezuje, a zasigurno nam je i budućnost zajednička", kazao je Mrkić pozivajući učesnike na beogradski sastanak u oktobru.

On je izrazio žaljenje što Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, nije učestvovao na sastanku ostalih dvaju članova Predsjedništva sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu također je izrazio zadovoljstvo što se danas sastao sa ministrima vanjskih poslova Srbije i BiH.

"Dan kada su se tri ministra prvi put srela, u oktobru mjesecu prošle godine, je bio možda i najznačajniji događaj kada je u pitanju regionalna saradnja nakon Hladnog rata", kazao je Davutoglu.

On je dodao da su za BiH najbitniji jedinstvo, zajedništvo i politička stabilnost te kazao da u Ankari očekuje sve članove Predsjedništva BiH.

Ministri vanjskih poslova BiH, Srbije i Turske sastat će se sa članovima Predsjedništva BiH te će održati međusobne, bilateralne sastanke.