BiH
22

Predsjedništvo BiH s ministrima vanjskih poslova BiH, Turske i Srbije

FENA
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas s ministrima vanjskih poslova Republike Srbije Ivanom Mrkićem, Republike Turske Ahmetom Davutogluom i Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom, a nakon što su ministri u Sarajevu održali trilateralni susret.

Osnovna tema sastanka bio je predstojeći susret na vrhu, trilateralni sastanak u Ankari, koji će biti održan 14. i 15. maja 2013. godine, a kojem će prisustvovati članovi Predsjedništva BiH, te predsjednici Republike Srbije i Republike Turske.

Tokom susreta je istaknuto da je ovo osmi sastanak na vrhu između BiH, Srbije i Turske, da su do sada značajne stvari dogovorene i realizovane, te da će ovaj susret, kao i prethodni, doprinijeti unapređenju odnosa i imati pozitivan odjek na cijeli region.

Istaknuto je da će, pored političkog segmenta o kojem će se razgovarati u Ankari, posebna pažnja biti posvećena ekonomskoj saradnji.

Naglašena je važnost zajedničkog nastupa na tržištima, te pomenute mogućnosti intenzivnije saradnje u oblasti ekomonije, poljoprivrede, energetike i proizvodnje hrane.

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo održavanjem Business-foruma u Ankari, te potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije.

Rečeno je i da će trilateralni susret imati pozitivan učinak na građane BiH, Republike Turske i Republike Srbije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.