BiH
2

Gul u predsjedničkoj palači primio Radmanovića, Izetbegovića, Komšića i Nikolića

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, te predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, doputovali su u Ankaru, gdje ih je u predsjedničkoj palači Cankaya primio predsjednik Republike Turske Abdullah Gul.

Srbijanski predsjednik i članovi Predsjedništva BiH u Ankari su se sa Gulom, domaćinom trećeg po redu trilateralnog sastanka na nivou šefova država Turske, Srbije i BiH, sastali na zajedničkoj večeri, a službeni dio sastanka bit će održan sutra.

Kako je potvrđeno iz Predsjedništva Turske, na sastanku će biti govora o proširenju saradnje na poljima energije, transporta i komunikacija, poljoprivrede i okoliša.

Prvi trilateralni sastanak između šefova država BiH, Srbije i Turske održan je 24. aprila 2010. godine u Turskoj, a domaćin je bio turski predsjednik Gul. Drugom sastanku, održanom 26. aprila 2011. godine, domaćin je bio tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić. Predsjednici Srbije i Turske, u okviru mehanizama trojnih susreta iniciranih od strane Turske, treći će se put sa članovima Predsjedništva BiH sastati sutra.

Trojni susreti pridonijeli su jačanju podrške cjelovitoj Bosni i Hercegovini u njenim međunarodno priznatim granicama, sa pravnog stajališta, a sastanci šefova država pridonijeli su i normalizaciji odnosa BiH i Srbije.

Sastanku šefova država koji će, uz ostalo, razmatrati pitanja razvoja privredne i ekonomske saradnje, prethodio je sastanak ministara ekonomija triju zemalja, koji su potpisali Protokol o formiranju trojnog komiteta za ekonomsku saradnju.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar ekonomije Republike Turske Zafer Caglayan i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović sastali su se danas u Ankari. Ministri su potpisali Protokol o formiranju trojnog komiteta za ekonomsku saradnju.

Protokol predviđa razvoj ekonomske saradnje u svakom pogledu, a paralelno sa sastankom ministara održan je i forum privrednika tri zemlje.