BiH
30

Šefovi država Turske, Srbije i BiH za jačanje ekonomske saradnje

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednici Turske i Srbije Abdullah Gul i Tomislav Nikolić te članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić potvrdili su u Ankari spremnost na jačanje suradnje tri države, posebno ekonomske, istaknuvši pritom kako time žele doprinijeti stabiliziranju cijele regije.

"Došli smo danas kao istinski prijatelji razgovarati o svim otvorenim pitanjima. Razmijenili smo mišljenja o političkom stanju, a naravno govorili smo i o onome što je možda najvažnije, a to su ekonomski odnosi između tri zemlje", izjavio je nakon susreta predsjedavajući Predsjedništva BiH Radmanović dodavši kako ekonomska saradnja nije na zadovoljavajućoj razini što se mora promijeniti.

Srbijanski predsjednik Nikolić podsjetio je na činjenicu kako je prošlost teško opteretila odnose njegove zemlje i BiH pa je tim važnije sada uspostaviti partnerske odnose i snažno ih razviti, u čemu važnu posredničku ulogu ima baš Turska. "Potrebno je da se neko usudi razgovarati s nama u vrijeme kada mi sami između sebe nismo razgovarali", kazao je Nikolić izrazivši zahvalnost Turskoj na posredničkoj ulozi koju je preuzela. prenosi Hina.

"Ideja je dobra i Turska nam je partner da stignemo na tržišta koja do sada nismo otvorili", kazao je Nikolić.

Turski predsjednik Gul ovom je prigodom potvrdio kako njegova zemlja veoma drži do dobrih odnosa i sa BiH i sa Srbijom, dodajući kako je nakon uspostave političkog dijaloga došlo vrijeme da građani te dvije države osjete i ekonomski boljitak. "U predstojećem periodu želimo konkretne i ozbiljne korake na planu uzajamnog ulaganja i poslovne saradnje", kazao Gul dodajući kako je stoga važno razviti dobre investicijske projekte i što prije ih realizirati.

Šefovi tri države sastali su se u Turskoj upravo na poziv predsjednika Gula, a na susretu su usvojili deklaraciju u kojoj su ponovili spremnost da se takvi susreti nastave i ubuduće "u cilju stvaranja stabilnog, miroljubivog i prosperitetnog Balkana".

"Ponovno potvrđujemo privrženost izgradnji naše budućnosti temeljene na zajedničkim evropskim vrijednostima, demokraciji, vladavini prava i kulturi pluralizma", stoji između ostalog u deklaraciji u kojoj se konstatuje i kako je u proteklim godinama došlo do znatnog poboljšanja stanja u regiji.

Predsjednici su i u deklaraciji istakli kako je dobre političke odnose sada potrebno iskoristiti za jačanje saradnje na planu ekonomije, obrazovanja, kulture, turizma i sporta. Izražena je podrška započetim reformama u tri države te najavljena uzajamna potpora na putu ka Evropskoj uniji, zbog čega je izricanjem pozdravljena preporuka Evropske komisije za početak pregovora sa Srbijom nakon postignutog sporazuma između Beograda i Prištine.

U deklaraciji je posebno istaknuta potreba zajedničke borbe protiv terorizma, svih oblika ekstremizma i organiziranog kriminala.

Novi trilateralni susret na vrhu najavljen je za 2014. godinu a bit će održan u Sarajevu.

Današnji susret ujedno je bio i prvi na kojemu su sudjelovali Nikolić i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je sastanke sa srbijanskim predsjednikom do sada odbijao u znak protesta zbog Nikolićevih izjava kojima se dovodio u pitanje suverenitet BiH i negirao genocid u Srebrenici. Nikolić je prilikom nedavnog susreta sa drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH Radmanovićem i Izetbegovićem u Beogradu kazao kako će se ubuduće nastojati suzdržavati od izjava koje bi za bilo koga mogle biti uvredljive.