Milorad Dodik
0

"BiH je nesposobna da funkcioniše"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da izjava ministra bezbjednosti BiH Sadika Ahmetovića da neće imenovati Zorana Tegeltiju za direktora Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) nije pitanje indirektnih poreza, već odnosa u BiH koji su na najnižoj tački u BiH, koja sve više pokazuje nesposobnost da funkcioniše.

"RS nema namjeru ni plan za secesiju, ali očigledno da funkcionisanje organa BiH može da dovede do raspada institucija, a ako se raspadnu institucije, onda mora da se raspadne i sama zemlja koju te institucije predstavljaju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da ne zna da li je to cilj bošnjačkih političara, ali da stalno promovisanje delegitimiteta institucija, kao što je to u slučaju UIO, govori da imaju plan da ovdje situaciju problematizuju i destabilizuju, vjerovatno u uvjerenju da će međunarodna zajednica ponovo preuzeti vođenje BiH.

"Slušao sam juče Džejmsa Štajnberga koji je veoma jasno rekao da su  SAD ovdje i da hoće da budu od pomoći, ali sve odluke moraju da donesu domaće institucije i lideri. Mi hoćemo da radimo, a ako to neki drugi neće, ne možemo ni mi sami. Kao i za ljubav, i za posao je uvijek potrebno dvoje", kaže Dodik. 

On je podsjetio da je završen konkurs za izbor direktora UIO, da su nadležne komisije rangirale određeni broj ljudi,  među kojim je  prvi     Zoran Tegeltija, a   drugi  predstavnik iz hrvatskog naroda,   koji je izjavio da je spreman da se povuče.

"Time Zoran Tegeltija ostaje sam, na prvom mjestu i to imenovanje treba da se provede. Ukoliko SDA to neće, to govori o njoj. Ovo je apsurdna situacija. Mi i dalje istrajavamo na svojim stavovima, a direktor je i dalje iz neke druge pozicije, tako da ćemo vidjeti na koji način dalje", rekao je premijer Dodik.

On je naveo da je SNSD deblokirao imenovanje Ahmetovića, jer je razumio situaciju u kojoj se BiH našla u vezi sa potrebom  bezviznog režima i da bi mogla da postane problem činjenica da nema ministra bezbjednosti.
"Najznačajniji motiv što smo pristali da on bude imenovan jeste da deblokiramo i ubrzamo priču o bezviznom režimu BiH, bez obzira što je naš prethodni stav bio da se to poveže sa ovim drugim imenovanjima. Mi smo uradili svoje", podsjetio je Dodik.

On je dodao da i pored sve priče nije ni očekivao da će se Ahmetović ponašati drugačije od stavova svoje partije i to je za svakog bilo očekivano, mada je pokazivao određena htjenja da bude kooperativan i uradi sve da se deblokiraju imenovanja.

Dodik je rekao da BiH očekuje završetak posla u vezi sa bezviznim režimom, kao i donošenje zakona o popisu stanovništva, kao što je tražila Evropska komisija, te da se tu kasni.

"Ako sa tim idemo poslije nove godine, to opet govori da neko neće da popis bude 2011. godine", zaključio je Dodik.

On je rekao da se RS zalaže za Dejtonski mirovni sporazum, koji joj daje međunarodni legitimitet i da je ona unijela svoj kapacitet u BiH i da samo dejtonska BiH može ići dalje.