Selmo Cikotić
0

BiH će na idućem samitu NATO-a aplicirati za uključivanje u MAP

FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić ocijenio je da su u toku ove godine izvršene sve obaveze iz domena reforme odbrane te ostvaren izuzetan napredak na putu ka punopravnom članstvu naše zemlje u NATO-u.

"Oružane snage BiH (OSBiH) u ovoj su godini preuzele sve vojne nadležnosti od EUFOR-a, uključujući proces kontrole kretanja, sistem materijalnog menadžmenta, kontrole naoružanja i skladišta municije i eksplozivnih sredstava, proces deminiranja te inicijativu u odgovoru na eventualne prirodne katastrofe", kazao je Cikotić u razgovoru za agenciju Fena, a u povodu obilježavanja Dana OSBiH (1. decembra).

Sumirajući rezultate koji se tiču bh. napora usmjerenih ka sticanju pretpostavki za punopravno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, ministar odbrane BiH podsjetio je da je BiH, kao izuzetno uspješna članica programa Partnerstvo za mir (PfP), početkom 2008. godine pozvana u Individualni partnerski akcijski plan (IPAP).

Na samitu NATO-a u aprilu u Bukureštu BiH je upućen poziv za Intenzivirani dijalog, čime je dodatno verificiran napredak naše zemlje i njenih odbrambenih struktura na putu prema NATO-u.

Cikotić ističe da je naredni korak uključivanje u Akcijski plan za punopravno članstvo u NATO-u (Membership Action Plan - MAP), za što će BiH aplicirati na jubilarnom samitu NATO-a u povodu obilježavanja 60 godina postojanja ovog vojno-političkog saveza u aprilu iduće godine.

U tom kontekstu veoma značajnom cijeni činjenicu da je u proteklom periodu intenzivirana obuka i edukacija vojnog personala u skladu s NATO-ovim standardima kroz rad centara Komande obuke i doktrine, te okolnost da su prvi put ove godine u sastav OSBiH primljeni novi vojnici - u prvoj fazi 313, a potom još 512 mladih profesionalaca.

"U okviru međunarodnih operacija prvi put smo ove godine poslali pješadijsku jedinicu u Misiju podrške miru u Iraku i očekujemo da će do polovine decembra Osma rotacija Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i Prva rotacija pješadijske jedinice OSBiH stacionirana u Bagdadu završiti vlastite misije i vratiti se u BiH", kazao je Cikotić.

On navodi da je u toku priprema bh. oficira za sudjelovanje u misiji multinacionalnih snaga u Afganistanu (ISAF), što u prvoj fazi podrazumijeva obuku osam bh. oficira koji će tamo biti u sastavu njemačkoga, te dva oficira u sklopu danskog kontingenta.

Ministar odbrane BiH najavio je da će u septembru naredne godine u Banjoj Luci pod okriljem NATO-a biti izvedena vježba "Kombinirani napor" (visokosofisticirana komunikacijska vježba) u kojoj će sudjelovati više od 1.000 sudionika, "a kuriozitet je to što se ovakva vježba prvi put izvodi u zemlji koja nije punopravni član NATO-a, što predstavlja veliko priznanje OSBiH, ali i državi BiH".

Kada je riječ o modernizaciji OSBiH u pogledu naoružanja i vojne opreme, Cikotić upozorava na nedostatnost budžeta za odbranu, ilustrirajući to podacima prema kojima je taj budžet u BiH u prošloj godini bio u visini 1,34 posto GDP-a u odnosu na susjedne zemlje - Srbiju gdje se u vojne svrhe izdvaja 2,9 posto, a u Hrvatskoj 2,2 posto GDP-a.

Limitiranost u tom pogledu kompenzira se uvođenjem najsavremenije informatičke - komunikacijske opreme te odgovarajućom obukom kadrova čime se osigurava kompatibilnost i interoperabilnost s NATO-om, smatra Cikotić.

Na kraju razgovora ministar odbrane BiH uputio je čestitke u povodu Dana OSBiH svim njihovim pripadnicima i djelatnicima Ministarstva odbrane BiH, uz uvjerenje da taj dan sve više postaje prepoznatljiv kao veliki praznik svih građana i države Bosne i Hercegovine u cjelini.