BiH
0

Bešlić razočaran neusvajanjem odluke o privremenom finansiranju

FENA
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u izjavi za Fenu izrazio je razočaranje jučerašnjim neusvajanjem odluke o privremenom finansiranju Grada Mostara, što, po njegovom mišljenju, ima velike posljedice po sve proračunske korisnike.

"Iako sam na sjednici predložio da prva tačka dnevnog reda bude odluka o privremenom finansiranju, a druga izbor gradonačelnika, Gradsko vijeće to nije prihvatilo, uprkos tome što se pretpostavljalo da novi gradonačelnik neće biti izabran", pojasnio je Bešlić dodavši da je predložio izmjenu dnevnog reda zbog svih korisnika proračuna koji su, kako je kazao, "žrtva političkog nedogovora u Gradskom vijeću".

Bešlić je napomenuo da Vijeće još uvijek nije odradilo niti prvo čitanje nacrta gradskog proračuna te da "danas nitko sa sigurnošću ne može reći kada bi mogla biti isplaćena prva plaća u ovoj godini".

"Škole, vrtići, učenici, prijevoznici, komunalci, korisnici pučke kuhinje, Centar za socijalni rad, vatrogasci, uposlenici aerodroma, kulturnjaci, sportaši, graditelji zgrada, mostova, putova itd. će stati, a sindikat je najavio da od 19. marta kreće u štrajk, ako do tada ne bude podijeljena plaća", upozorava Bešlić.

On je također poručio da Sindikat Gradske uprave Mostara, ako stupi u štrajk, ne treba prosvjedovati pred zgradom Gradske uprave, već se treba obratiti političkim strankama koje nisu podržale donošenju odluke o privremenom finansiranju.

Bešlić je upozorio da Grad Mostar zbog ne donošenja proračuna svaki mjesec gubi oko 65.000 maraka i to po osnovi prihoda iz PDV-a.

"Posljedice tog smanjenja prihoda opet će osjetiti korisnici gradskog proračuna i to kroz smanjenje dotacija i smanjenja plaća", upozorio je Bešlić