Negativa(c) dana
0

Beograd se ne može izdići ni pedalj od Mladićevih zločina

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Prvi osnovni sud u Beogradu oslobodio je svih deset optuženih jataka sakrivenog generala Ratka Mladića, najtraženijeg bjegunca od pravde u Evropi.

U sudskom obrazloženju je navedeno da tužilaštvo nije prikupilo dovoljno dokaza protiv optuženih zbog čega su morali biti oslobođeni. Tako je svekoliki "teret" skinut s leđa Stanka Ristića, Saše Badnjara, bivših oficira Marka Lugonje i Ratka Vučetića, zatim Tatjane Vasković, njene majke i brata Ljiljane i Bojana Vaskovića, te Blagoja Govedarice, Predraga Ristića i Borisava Ivanovića.

Srbija je time načinila "korak naprijed" u ispunjavanju uslova koje od njih traži haški tužitelj Serge Brammertz, od čijeg tribunala "hrabri" srpski general godinama bježi. Pokazala je Srbija time koliko je spremna (u)činiti u pogledu instrukcija međunarodnih predstavnika o pomirenju naroda u našoj regiji.

Oslobođeno svih deset pomagača Ratka Mladića

Za nju je, čini se, još prevelik zalogaj prevaliti preko jezika osudu Mladićevim pomagačima. Suvišno je onda govoriti o njihovoj spremnosti za otkrivanje i hapšenje generala pod čijom je komandom za svega nekoliko dana pobijeno 8.000 razoružanih ljudi u Srebrenici. I tako će biti sve dok Evropska unija ne shvati da država koja ne može ili ne želi uhapsiti Mladića nije spremna za dalje evropske integracije.