Samit Brdo-Brijuni
0

Bećirović: Pokušaji crtanja novih državnih granica najveći su izvor zla, zatvorimo Pandorinu kutiju

S. M.
U okviru regionalnog samita Brdo-Brijuni koji se održava u Skoplju, a u kojem sudjeluju predsjednici zemalja regiona član, Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas obratio se sudionicima.

Na početku izlaganja Bećirović je rekao da je proces Brdo-Brijuni važna platforma za unapređenje regionalne saradnje i dijaloga, ali i promovisanje evropskih vrijednosti i perspektive.

Istakao je da danas svjedočimo dubokim političkim ekonomskim i društvvenim promjenama, kako u samoj regiji, tako i na međunarodnom planu.

"Ruska agresija na Ukrajinu najveći je geopolitički potres ogromnih razmjera. To nije samo rat protiv Ukrajine, već i opasna prijetnja cijelom demokratskom i slobodnom svijetu. Nažalost, ponovo je spuštena nova gvozdena zavjesa koja je podijelila svijet na države koje poštuju univerzalne principe Ujedinjenih nacija i dostojanstvo čovjeka i države koje ne poštuju ljudska prava. Mi trebamo usmjeravati naše države prema demokratskim vrijednostima, standardima i principima", kazao je Bećirović.

On smatra da su države jugoistočne Evrope na velikom ispitu i da predstavnici ovih država odlučuju hoće li XXI stoljeće na ovom dijelu Evrope biti stoljeće mira i razvoja ili stoljeće novin nesreća.

"Kolektivno izvucimo pouke iz prošlosti, posebno iz tragičnih 1990-ih godina, i okrenimo se budućnosti. Otvorimo prostor za projekte koji donose ekonomski i svaki drugi napredak. Jedna od pretpostavki za uspješniju saradnju u regiji je i uvažavanje sljedećeg principa: Sve što ne želimo da se događa u našim državama, ne činimo to ni drugim. Kada ovaj princip implementiramo reducirat ćemo veliki broj problema", rekao je Bećirović.

Naglasio je da je pred zemljama regiona važno pitanje, šta ponuditi ljudima koji žive u ovoj regiji?

"Težimo ka izgradnji demokratskih i slobodnih država, članica evropske i evroatlantske porodice zemalja, u kojima se slobodno razvijaju i poštuju različiti identiteti ― državni, etnički, vjerski, regionalni, socijalni i drugi, ali i uvažava zajednički evropski identitet. To je vizija ekonomski i institucionalno razvijenih država, orijentiranih ka saradnji, razvoju, miru, s društvima baziranim na znanju", kazao je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da treba objasniti ljudima da je naša različitost bogatsvo i prednost, a ne prokletstvo i slabost.

"Uspostavimo obrazovne sisteme koji će mlade generacije odgajati za mir i toleranciju, a ne za konflikt i mržnju. Kao države koje se uvažavaju i sarađuju imamo šansu za progres u XXI. stoljeću, konfrontirani osuđeni smo na stagnaciju. Za naše neuspjehe ne trebamo tražiti alibi u drugima. Primjenjujmo skandinavski model saradnje, a ne balkanski. Naša budućnost je u našim rukama", rekao je Bećirović.

Pozvao je sudionike da iskoriste Energetski paket podrške Evropske unije za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju energetske krize. Dodatno, istakao je da članstvo država zapadnog Balkana u Eu predstavlja nezamjenjiv okvir za jačanje mira i stabilnosti u Evropi.

"Smatram da su važni i ohrabrujući glasovi najviših zvaničnika EU koji zagovaraju ne samo ubrzanje procesa evropskih integracija, nego i jedan drugačiji pristup procesu proširenja. Takav pristup, koji u potpunosti podržavam, podrazumijeva olakšan pristup strukturnim i kohezionim fondovima EU za države u procesu proširenja, kao i veću participaciju u radu institucija EU. To je najbolji način da smanjimo ekonomski jaz u odnosu na EU, izgradimo infrastrukturu, otvorimo radna mjesta i smanjimo odlazak mladih", smatra Bećirović.

Na kraju je pozvao kolege da trajno zatvore balkansku Pandorinu kutiju.

"Pokušaji prekrajanja i crtanja novih državnih granica su najveći izvor zla i nesreće. Uvjerili smo se da takvi pokušaji rezultiraju velikim stradanjima. Naučimo nešto iz naše prošlosti. Umjesto opasnih ideja o promjenama granica okrenimo se ekonomskom razvoju i istinskoj prijateljskoj saradnji", zaključio je svoje izlaganje Bećirović.