Objavljen snimak
0

Kako borci Hamasa hvataju u zasjedu Izraelce: Razvili posebno oružje koje je nemoguće uočiti

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Watan-Al Jazeera emitirala je ekskluzivan snimak u ponedjeljak, otkrivajući nedavne scene u kojima su borci iz brigada Al-Qassam, vojnog krila Hamasa, minirali tunel prije nego što su izraelske snage ušle u njega.
Snimci pokazuju borce Al-Qassama kako koriste novo oružje za zasjede, prvi put korišteno tokom napada Hamasa 7. oktobra.

Kako se sedmi mjesec razornog izraelskog rata protiv Gaze bliži kraju, brigade Al-Qassama se sve više oslanjaju na zasjede, izbjegavajući direktnu konfrontaciju.

Čelnik Al-Qassama rekao je za Al Jazeeru da priprema zasjede nužno zahtijeva stručnost u rukovanju eksplozivima. Uspjeh zasjede zahtijeva precizne obavještajne napore da razumiju protivničke metode i rute kojima se kreću.

Kako se grade zasjede?

Prema vođi Al-Qassama, zasjede se prave u tri faze:

Prvo: namamiti neprijatelja u područje zasjede, poznavajući kakvu bi njihova reakcija bila

Drugo: kamufliranje i prikrivanje radova kako bi se izbjeglo otkrivanje.

Treće: čekanje pogodnog trenutka na najtačnijoj lokaciji za aktiviranje zasjede.

Prije nekoliko sedmica brigade Al-Qassama po prvi su put otkrile detalje novom oružju za zasjede.

Čelnik Al-Qassama opisao ga je kao protupješačku napravu koja kružno raspršuje svoje fragmente kako bi se postigla najveća moguća stopa ranjavanja.

U ponedjeljak navečer, 29. aprila 2024., izraelska vojska priznala je smrt dvojice oficira u zasjedi koju su u nedjelju izvršule brigade Al-Qassam, u gradu Al-Mughraqa u centralnoj Gazi.

U nedjelju navečer je izraelska stranica "Rotter" objavila da su tri izraelska vojnika poginula, dok je 11 ranjeno u eksploziji eksplozivne naprave u Gazi.

Al-Qassam je istakao korištenje zaplijenjenog oružja i bomba koje su ispuštali izraelski F-16, a koje nisu eksplodirale.