Član AfD-a
0

Oficir njemačke vojske priznao da je špijunirao za Ruse: Bojao sam se nuklearne eskalacije

S. M.
Oficir, koji je povezan sa strankom kranje desnice, AfD-om, rekao je da je dao informacije ruskoj obavještajnoj službi iz straha od nuklearne eskalacije u ratu Moskve u Ukrajini.

Pripadniku njemačkog Bundeswehra počelo je u ponedjeljak suđenje u gradu Diseldorfu na zapadu zemlje, optuženom za špijunske aktivnosti u ime Rusije i odavanje državnih tajni.

Na početku suđenja, optuženi je priznao da je špijunirao za Rusiju. Rekao je da su njegove akcije bile vođene strahom od nuklearne eskalacije usred ruskog rata u Ukrajini.

Policajac je uhapšen 9. avgusta prošle godine, a optužbe protiv njega objavljene su 19. marta.

Optužen je da je davao uzastupne ponude za saradnju, počevši od maja 2023. kako u konzulatu Rusije u Bonu, tako i u njenoj ambasadi u Berlinu.

Navodno je već dao neke osjetljive informacije tokom ovih sastanaka.

Prema tužiocima, on je takođe fotografisao staru dokumentaciju o obuci u vezi sa sistemima municije i tehnologijom aviona i bacio materijal u poštanski sandučić ruskog konzulata u Bonu.

Tužioci kažu da nema dokaza da je primio isplatu.

Ovaj 54-godišnji muškarac rekao je da su optužbe na njegov račun "uveliko" tačne.

Sadržaj koji je vidio "vjerovatno na TikToku" ga je natjerao da kontaktira ruski konzulat. Rekao je da je na TikToku pratio proruskog influensera povezanog s krajnje desničarskom strankom Alternativa za Njemačku (AfD), iako nije bio siguran koji je to sadržaj.

Prema njegovom iskazu, bio je zabrinut za sigurnost svoje porodice u slučaju nuklearnog napada. Policajac je rekao da je stoga tražio kontakt s ruskim vlastima kako bi saznao "kada će se to dogoditi".

Policajac je dodao da se kaje zbog svojih postupaka i da je u tom trenutku bio u lošem psihičkom stanju.

Čovjek, sa činom kapetana, radio je u postrojenju za opremu, tehnologiju i podršku u radu Bundeswehra u Koblenzu.

Objekat je odgovoran za opremanje njemačkih oružanih snaga, kao i za razvoj, testiranje i nabavku nove opreme i tehnologije.

Otprilike u isto vrijeme kada je sarađivao s ruskim vlastima, on je također podnio zahtjev za članstvo u AfD-u. Sud je rekao da je njegov zahtjev odobren u julu 2023.