Utisci iz sudnice
0

Batko prima sedative i žali se na psihičke teškoće

FENA
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Veselin Vlahović Batko, crnogorski državljanin čije je ime već odavno u javnosti sinonim za monstruozne zločine počinjene tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, rekao je danas na ročištu u Sudu BiH u Sarajevu da nije kriv ni po jednoj od 56 tačaka optužnice.

Sudija za prethodno saslušanje Darko Samardžić zaključio je da će za 60 dana početi glavni pretres pred sudskim vijećem jer je optuženi negirao krivicu.

Tužilaštvo je najavilo izvođenje oko 105 svjedoka i dva vještaka te više stotina materijalnih dokaza od kojih su neki izvještaji o ekshumacijama ratnih žrtava.

Prije izjašnjenja o krivici, sudija mu je predočio da u slučaju priznanja ima pravo na eventualni sporazum s Tužilaštvom, koji bi mu, u slučaju da se krivica i dokaže tokom suđenja, osigurao blažu kaznu od predviđene za nedjela koja mu se stavljaju na teret.

Batko se u konačnici izjasnio da nije kriv ni za šta od navedenog u optužnici, koju inače razumije i smatra da nije bilo potrebe da mu se ponovno iščitava, a u toku sučevog ispitivanja o drugim detaljima, koji su više proceduralne naravi, izjavio je da ima dosta tačaka (optužnice) s kojima on nije ni u kakvoj vezi.

O ovoj posljednjoj tvrdnji, branilac po službenoj dužnosti Radivoje Lazarević iz Zvornika, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je da on, optuženi, najbolje zna u kakvoj je vezi s nedjelima što mu se stavljaju na teret te da predstoji proces u kojem će se dokazati šta je od njegovih tvrdnji tačno, a šta ne.

U početku je spominjano 108 tačaka optužnice, ali se na kraju svelo na 56 tačaka, rekao je advokat.

Optužnica za zločin protiv čovječnosti potvrđena je protiv Veselina Vlahovića Batka 24. februara ove godine.

U tom dokumentu je navedeno da je Vlahović, inače rođen 3. jula 1969. godine u Nikšiću, Crna Gora, kao pripadnik paravojnih snaga tzv "srpske republike BiH", a kasnije Republike Srpske, tokom proteklog rata u BiH vršio progon civila koji nisu bili srpske nacionalnosti u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići u Sarajevu.

U okviru progona na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, on je počinio ubistva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protjerivanja, zatvaranja te fizička i psihička zlostavljanja, pljačke i prisilne nestanke nesrba, navedeno je.

Batkova odbrana zasnivat će se na dogovoru s njim u ovoj možda jednoj od najsloženih dosadašnjih optužnica u Sudu Bosne i Hercegovine, rekao je nakon današnjeg ročišta advokat Lazarević.

Novinari su brojnim pitanjima dugo zadržali branioca, a molili su i da prenese lični utisak o Batku jer od septembra prošle godine kontaktira po službenoj dužnosti s tim optuženikom za čije se ime, tačnije za nadimak, vežu stravični zločini.

Lazarević je zapažanja i intuitivne zaključke ostavio za sebe te naglasio da može govoriti samo kao advokat koji je trenutno u službi Veselina Vlahovića.

Ipak je kazao da Batko uzima sedative, mada on (branilac) ne zna kakve, da se tokom njihovih kontakata žalio na psihičke teškoće, dobio ljekarski pregled i raspitivao se da li zakon dozvoljava da tokom procesa i ne dolazi u sudnicu.

Imao je i porodične posjete u međuvremenu.

Veselin Vlahović Batko doveden je danas u sudnicu s lisicama na rukama.

Kako je ovaj proces po prirodi stvari specifičan zbog iznimno teškog, negativnog javnog imidža optuženika, prisutna publika je znatiželjno iščekivala da vidi kako će izgledati njegovo pojavljivanje u sudnici.

Nastala je potpuna, nesvjesna šutnja kad je uveden i vladala i dok je čekao pojavljivanje sudije.

Znatiželja novinara i drugih iz publike da mu vide izraz lica nije zadovoljena, nakratko su to mogli vidjeti jer su fizički prilično udaljeni u velikoj sudnici od mjesta za optužene a raspored mjesta je takav da ročište prate iza leđa optuženika, advokata i tužioca.

S ovog pojavljivanja "monstruma s Grbavice", prisutni nose više utisaka na osnovu načina njegovog izražavanja i intonacije u glasu.

Taj odeblji optuženik nižeg rasta, tokom ispitivanja sudije, gotovo prije svakog odgovora pogledao je prvo u advokata i odgovarao pomalo muklo, a najviše "sebi u bradu".