BiH
343

Autentični ručni rad: Pogledajte kako izgleda prva heklana zastava Bosne i Hercegovine

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru saradnje Općine Stari Grad i Udruženja Gračaničko keranje danas je u prostorijama ove općine predstavljena prva heklano-kerana državna zastava Bosne i Hercegovine u historiji naše zemlje.

Azemina Ahmetbegović, predsjednica Udruženja Gračaničko keranje je svoje udruženje predstavila kao "jaku, vrijednu vojsku žena". Osnovano 2006. godine, danas ovo udruženje ima oko 200 žena koje njeguju tradicionalne, autentične bosanske zanate, kao što su heklanje i keranje (poseban način izrade čipke običnom iglom za šivanje i tankim koncem).

Prvu heklano-keranu zastavu Bosne i Hercegovine su radile Fatima Mahmutović i Aida Mulahusejnović, majka i kćerka, a za njenu im je izradu trebalo tri mjeseca, što je podrazumijevalo aktivni rad u trajanju od 8 do 10 sati dnevno.

"Radile smo i dan i noć, više po noći, da bismo je stigle završiti do Dana državnosti", kazala je Fatima Mahmutović. Njena kćerka Aida Mulahusejnović je dodala kako je angažman u Udruženju Gračaničko keranje odlična prilika za nju da se kreativno izrazi, a usput i zaradi novac.

Osim zastave, danas su predstavljene i male zastave sa grbom Općine Stari Grad, koje je radila članica ovog udruženja Nermina Hadžić.

Žene iz Udruženja Gračaničko keranje autorice su i simboličnog ukrasnog heklanog cvijeta pod nazivom "Sjećanje", posvećenog svim žrtvama Srebrenice, koji je nastao sa ciljem odavanja počasti i iskazivanja solidarnosti sa žrtvama najvećeg genocida poslije Drugog svjetskog rata.

"Kad volimo svoju državu, onda moramo nešto napraviti za nju. Moramo prihvatiti ono što je naše u svakom segmentu, moramo jačati same sebe, kao i naše porodice. Upravo to je ono što rade ove žene. Ne smijemo dozvoliti da nam Kinezi prave zastave, moramo uložiti poštovanje u našu zemlju i pronaći način da iskoristimo i prikažemo naše simbole kroz poštovanje prema našoj tradiciji i običajima", naglasila je Ahmetbegović, izrazivši zahvalu načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću koji je podržao ovaj projekat.

U zamjenu su zastavu obećale završiti do Dana državnosti BiH, u čemu su i uspjele.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je izrazio zadovoljstvo zbog ove, kako ju je nazvao, neobične, ali lijepe situacije, najavivši svečanu sjednicu koja će se u ovoj općini održati 24. novembra navečer, dan prije Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

"Ovo je znak da se možemo okrenuti samima sebi i podržati udruženja koja se bave tradicionalnim zanatima iz kućne radinosti koji su u BiH počeli polako izumirati. Veoma mi je drago što ste patentirale jednu vrstu djelatnosti koja je u BiH bila zaboravljena, da ne bismo dolazili u situaciju da naši autohtoni proizvodi prelaze iz jedne države u drugu, te da se drugi kite tuđim perjem", istaknuo je Hadžibajrić i zahvalio na prelijepoj zastavi te pozvao i ostale institucije da se uključe u jedan ovakav vid pomoći i podrške ovakvim udruženjima.

On je dodao kako će ova zastava BiH biti izložena u Info press centru Općine Stari Grad u Halačima, koji je osposobljen prije godinu dana i kroz koji prolazi veliki broj turista, a svi zainteresirani će imati priliku da je vide.