BiH
74

Asim Kurjak i stručnjaci iz svijeta na kongresu na Jahorini o ultrazvuku u ginekologiji i perinatologiji

Piše: Š. B.
Trodnevni regionalni kongres o ultrazvuku u ginekologiji i perinatologiji održat će se na Jahorini u organizaciji Međunarodne škole ultrazvuka "Ian Donald" čiji je osnivač poznati i uvaženi prof. dr. Asim Kurjak.

Nakon kongresa koji je u Zagrebu održan prije dvije godine i na kojem je rođena ideja o redovnom okupljanju i izmjenjivanju misli i ideja o ultrazvuku kao najboljoj metodi pregleda i dijagnostifikovanja u ginekologiji i perinatologiji, za mjesto održavanja drugog po redu regionalnog kongresa o ultrazvuku izabrano je Sarajevo i olimpijska ljepotica Jahorina.

Osnivač Škole "Ian Donald" za BiH je uvaženi prof. dr. Asim Kurjak, direktor Škole je prim. dr. Taib Delić, specijalista ginekologije i akušerstva te direktor poliklinike Sunce-Agram, kodirektorica je mr. sc. dr. Selma Porović te marketing i PR Aida Hadžibajrić.

Agencija koja priprema Kongres je Pro Optimus Tours Sarajevo.

Jahorina će od 28. do 30. oktobra biti gost istaknutim imenima u oblasti ginekologije, perinatologije i ultrazvučne dijagnostike. Konferencija za novinare bit će održana u petak, 28. oktobra, u 15:00 sati u hotelu Termag, dok će svečanost zatvaranja Kongresa biti održana u hotelu Vučko na Jahorini.

Osim predavanja prof. dr. Asima Kurjaka o ultrazvuku u ginekologiji i perinatologiji, ranoj trudnoći i fetalnoj neurologiji, na kongresu će učestvovati i doktori stručnjaci iz cijele regije.

Prof. dr. Asim Kurjak, Aida Hadžibajrić i dr. Taib Delić
Prof. dr. Asim Kurjak, Aida Hadžibajrić i dr. Taib Delić

Osim predavanja domaćih i regionalnih doktora, na mini simpoziju će učestvovati i profesori iz SAD-a, Velike Britanije, Tajlanda, Rusije, Turske, kao i profesor Milan Stanojević iz Hrvatske.

Škola ultrazvuka "Ian Donald" osnovana je 1982. godine u Dubrovniku, a nazvana je po škotskom doktoru, pioniru ultrazvuka u akušerstvu. Prvi kurs je održan iste godine u organizaciji doktora Asima Kurjaka i profesora Georgea Kossoffa, a od svog osnivanja je škola organizovala veliki broj kurseva u 90 zemalja širom svijeta.

Ustanova je osnovana kako bi doktorima koji svakodnevno primjenjuju ultrazvuk u svojoj praksi dala mogućnost da znanje iz oblasti ginekologije i akušerstva prošire u skladu s najnovijim naučnim i praktičnim dostignućima u svijetu.

Cilj Škole jeste promocija nauke i vještina ultrazvučnog pregleda, istraživanja i edukacije te kontinuirane obuke iz oblasti ultrasonografije.

Pored ovoga, škola doprinosi poboljšanju obrazovnih standarda kroz upotrebu komjuterske tehnike i tehnologije telemedicine te se na taj način pacijentu lakše osigurava savjet eksperta.

Asim Kurjak je rođen 1942. godine u Kotor Varoši. Specijalizirao je ginekologiju i porodiljstvo 1974. godine u Zagrebu, a tri godine kasnije je na Univerzitetu u Beogradu odbranio doktorsku disertaciju "Kombinovano ultrazvučno biohemijsko ispitivanje funkcije fetalnog bubrega u normalnoj i poremećenoj trudnoći".

Svjetski je stručnjak u oblasti ultrazvučne dijagnostike, kao i najbolji opstetričar svijeta. Autor je više od stotinu knjiga, vlasnik šest doktorata te redovni član Akademije nauka i umjetnosti u Reggio Publia te američkog Instituta za primjenu ultrazvuka u medicini u Marylandu.

U Sarajevu na Jahorini okupit će se vodeća naučna imena pa su u narednih nekoliko dana Sarajevo i Jahorina svjetska metropola ultrazvučne dijagnostike i perinatalne medicine. Dajemo temeljne podatke o najuglednijim sudionicima skupa:

Prof. dr. Erich Saling – jedna od živih legendi, koji je prije gotovo 60 godina vizionarski predvidio da o istom biću u dvije različite faze njegova života, onoj u maternici majke i onoj u prvih 7 dana života, zajednički brinu dvije specijalnosti, ginekolog i pedijatar, ali i više drugih graničnih područja kao što su interna medicina, socijalna medicina, stomatologija, epidemiologija i druge. Stvorio se pojam perinatalnog tima koji po potrebi uključuje i dječije hirurge i neurohirurge. U razvijenom svijetu danas se već uspješno operiraju neke malformacije nerođene djece i to još u maternici majke. Temelje toj raskošnoj dijagnostičkoj primjeni snažno je udario gost Kongresa Erich Saling iz Berlina. Odgojio je hiljade vrsnih stručnjaka, a značajan broj njih je i iz naše regije. Nosilac je bezbroj odlikovanja. Iako u 92. godini života, još uvijek je impresivno aktivan.

Prof. dr. Frank Chervenak je šef najveće privatne univerzitetske klinike Cornell u New Yorku. Autor je 38 knjiga. Istaknuti bioetičar u Americi i izvanredan učitelj. Prof. dr. Asim Kurjak, vodeće ime iz naše regije, ali i u Evropi i svijetu, vršio je niz prestižnih dužnosti u evropskoj i svjetskoj perinatalnoj medicini. Uredio je ili napisao 110 knjiga tiskanih na 14 jezika svijeta. Sa 6.500 citata najcitiraniji je autor od svih koji su naši gosti na Jahorini. Predsjednik je Svjetske akademije perinatalne medicine, gdje je naslijedio prof. Salinga.

Prof. dr. Veljko Vlaisavljević iz Maribora prvo je ime regionalne vantjelesne oplodnje i jedan od vodećih evropskih stručnjaka u tom području.

Prof. dr. Milan Stanojević je u ovom mandatu predsjednik Svjetske asocijacije perinatalne medicine, ugledni pedijatar neonatolog, vrlo produktivan naučnik i izvrstan praktičar. Ima više od 1.000 citata.

Prof. dr. Aleksandar Ljubić višegodišnji je direktor ugledne Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerziteta u Beogradu, sada je na dužnosti direktora Medikol. Sretna je kombinacija stručnjaka za humanu reprodukciju i kliničara perinatologa.

Prof. dr. Narendra Malhotra je istaknuti lider u humanoj reprodukciji i perinatalnoj medicini Indije. Direktor je tamošnje Donald Škole.

Iz naše zemlje govornici su prim. dr. Taib Delić, dr. mg. Selma Porović, koji su direktori sarajevske Škole, te Suada Tinjić, direktorica Škole u Tuzli. Ovo je njihov prvi izlazak na uglednu međunarodnu naučnu scenu i valja se nadati da će biti ravnopravni sa stranim gostima.

Prof. Dizdarević, višegodišnja šefica klinike u Sarajevu, odgojila je niz generacija ginekologa, napisala brojne radove i izlagala na uglednim tribinama širom svijeta.