Iako je pod zabranom
108

Dodik o prodaji 56 duluma državne imovine na Jahorini: Neće nas zaustaviti, OHR ne postoji

D. Be.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da OHR nema ništa sa prodajom imovine na Јahorini, koja je, kako je rekao, drugo najveće investiciono gradilište na Balkanu.
Ova izjava dolazi nakon serije tekstova o tome da Vlada RS-a prodaje imovinu države Bosne i Hercegovine na Jahorini iako je to zemljište, prema zakonu, pod privremenom zabranom raspolaganja.

Pravobranilaštvo BiH je već otvorilo predmet o slučaju prodaje 56 duluma zemlje privatnoj firmi iz Teslića, ali Dodik kaže da "Pravobranilaštvo ne postoji po Ustavu BiH i nije nadležno za to".

"Ne postoji OHR, ne postoji njihova nadležnost. Sve je to pokušaj da se da do značaja samome sebi. Oni nemaju nikakvih obaveza niti ćemo mi to poštovati. Mogu da rade šta hoće, neće se poštovati", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da su uloženi veliki napori da se Јahorina izgradi.

"Јahorina je danas mjesto velikih investicija. Poslije 'Beograda na vodi', Јahorina je najveće investiciono gradilište na Balkanu, nema većeg. I to naravno treba da se zaustavi. Neće se zaustaviti", zaprijetio je Dodik.

Podsjetit ćemo da je Ministarstvo trgovine i turizma RS-a raspisalo javni poziv za prodaju 56 duluma zemljišta na Jahorini. Firma čiji je jedan od vlasnika odbornik SNSD-a Srđana Klječanina je za 41 milion KM postala vlasnik državnog zemljišta čime je direktno prekršena zabrana raspolaganja državnom imovinom.

On je u razgovoru za Klix.ba kazao da ne vidi ništa sporno i da mu je Vlada RS-a dala sve garancije da je to njihovo zemljište tj. entiteta i da se firma "Drvo-export" uredno javila na javni poziv i kupila zemljište gdje planira graditi veliki hotelski kompleks.

Predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek za Klix.ba je sredinom januara rekao da se državno zemljište različito tumači u RS-i u FBiH.

"Izvadite ZK u katastru na Palama i vidite. Ja znam da je ZK čist odnosno da nema upisanih hipoteka i tereta. Na desetine hiljada kvadrata zemljišta je prodala Vlada RS-a u posljednjih 10 godina i nema problema. Većina hotela su napravljeni po tom principu, kupovali su zemljipte od RS-a i pravili objekte."

Ovim povodom u januaru smo se obratili i Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) kojeg smo pitali da li su upoznati sa poslom koji su sklopili entitetsko ministarstvo i privatna kompanija.

"Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan", naveli su za Klix.ba.

Pravobranilaštvo BiH je formiralo predmet nakon odluke Vlade Republike Srpske da proda nepokretnu imovinu na Jahorini.

Saznali smo i da je Ministarstvo trgovine i turizma RS-a na čijem čelu je ministar Denis Šulić (SNSD) nije obustavilo aktivnosti o prodaji zemljišta ukupne površine 56.405 metara kvadratnih iako su dobili upozorenje Pravobranilaštva BiH 11. januara. 2024. godine.