BiH
0

Ashdown: Integracija BiH u EU sada više u nadležnosti Banja Luke nego Bruxellesa

NINA
Početak razgovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sada je manje u nadležnosti Bruxellesa, a više u nadležnosti Banja Luke, izjavio je u Bruxellesu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown.

Ashdown je to izjavio nakon sastanka kojem je nazočio u ulozi posebnog predstavnika Evropske unije, a kojim je predsjedao visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana. Sastanku su također nazočili i ostali posebni predstavnici EU-a.

Solana još jednom potvrdio ranije izjave da Evropska unjia ostaje predana BiH i regiji, ali je podvukao da je sada na vladi BiH, a posebno Republike Srpske, da stvori uvjete potrebne za početak procesa o stabilizaciji i pridruživanju.

Napredak u ovome procesu je zaustavljen neuspjehom višestranačkih pregovora oko postizanja sporazuma o restrukturiranju policije.

Jučerašnji sastanak u Bruxellesu uslijedio je nakon izjave Vijeća za provedbu mira (PIC) iz proteklog tjedna u kojoj je, između ostalog, naglašeno da će odmah nakon što BiH započne proces pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, PIC biti u poziciji početi povlačenje Ureda Visokog predstavnika.

Nakon sastanka Paddy Ashdown je otputovao u London kako bi se susreo s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom kome će prezentirati napredak BiH prema EU i NATO integracijama.

Ujedinjeno Kraljevstvo će inače 1. jula preuzeti predsjedanje Evropskom unijom.