BiH
0

Nagrada BiH za ostvarene pomake u procesu evropskih integracija

FENA
Otpočinjanje pregovora o liberalizaciji viznog režima EU za BiH predstavlja nagradu za pomake ostvarene u procesu evropskih integracija. Ovo je potvrda onoga o čemu je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak stalno govorio, a to je da je fokusiranje na evropske zadatke i jačanje dijaloga i kompromisa nešto što BiH može pokrenuti naprijed, izjavio je za Fenu portparol OHR-a Mario Brkić.

OHR smatra da je otpočinjanje pregovora dobra vijest, između ostalog i zato jer dolazi samo šest mjeseci nakon što je EU već olakšala vizni režim za građane BiH.

-Ono što je bitno je da BiH dokaže Evropskoj uniji da je u stanju uspješno implementirati zahtjeve koje postavlja EU, sadržane uglavnom u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak još jednom poziva lidere u BiH da jasno utvrde plan djelovanja o tome šta su naredni koraci nakon potpisivanja SSP-a. EU je uvijek navodila da brzina pomaka prema EU zavisi od angažmana i opredjeljenja BiH.

Pregovori o liberalizaciji viznog režima predstavljaju jedan važan korak, prije svega važan za građane BiH, posebno mlade i poslovne ljude i uspješnim završetkom ovog procesa, oni će imati bolju mobilnost u obrazovanju i poslovanju, stav je OHR-a.

-BiH trebaju mladi koji su spremni da slijede evropske trendove i energični poslovni ljudi koji će investirati i otvarati nova radna mjesta. OHR/EUSR je i dalje voljan i spreman da pomaže BiH na putu procesa integracije u EU, kazao je Brkić.