BiH
0

Lajčak: Integracija u EU rješava suštinska pitanja državnosti Bosne i Hercegovine

FENA
Uprkos stalnim i suštinskim razlikama u stavovima predstavnika konstitutivnih naroda o bh. historiji, sadašnjem statusu i budućom ustavnom strukturom, izgledi za ostvarenje samoodrživog mira zasnovanog na stvarnoj državnosti i evroatlantskim integracijama stalno se poboljšavaju, rekao je danas u Beču visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Integracija u Evropsku uniju (EU) rješava suštinska pitanja državnosti Bosne i Hercegovine, stav je visokog predstavnika, a saopćeno je iz OHR-a.

“Činjenica je da poticaj eventualnog članstva u EU zajedno s ogromnim sredstvima koja prate integraciju i koja će je sve više pratiti doprinose rješavanju mnogih izazova uzrokovanih historijskim naslijeđem i multietničkom stvarnošću ove zemlje”, rekao je Lajčak na sastanku Stalnog vijeća OSCE-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je dodao da će “osnovni cilj našeg budućeg angažmana biti da osiguramo da integracija u EU bude prvi prioritet političkog programa te glavni pokretač koji će voditi zemlju ka sve jačem ujedinjenju, kompetentnosti i reformama”.

Nakon dvije godine političkog zastoja i kriza, te u svjetlu predstojećih izbora koji će se održati u ovoj godini, BiH ulazi u “krajnje zahtjevnu fazu da ostvari uspjeh u pogledu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, privremenog sporazuma koji će uslijediti te šanse koju je ponudio Brisel za konačno ukidanje viza”.

“Rad na svemu ovome istovremeno će zahtijevati određeni stepen političkog dogovora, praktične primjene, intenzivnog rada i dobre prosudbe od domaćih vlasti što će ih podvrgnuti testu do krajnjih granica”, rekao je Lajčak.

Međutim, on je naglasio da je “najbolja garancija mira, sigurnosti, prosperiteta i državnosti Bosne i Hercegovine nastavljanje napretka na putu ka Evropi”.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da “ukoliko se želi da «suptilna moć» evropskih integracija zamijeni «čvrstu moć» Daytona i OHR-a s izvršnim ovlastima, građani, političari i institucije BiH će morati ozbiljno da rade - kako da OHR učine suvišnim tako i da sebe učine spremnim za pristupanje EU”.

On je dodao da će “prestanak rada Ureda visokog predstavnika potvrditi uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ali to se može desiti samo ako i kada ovi uvjeti budu ispunjeni”.

Uvjete i ciljeve, naglasio je on, jasno je postavilo Vijeće za implementaciju mira, a pomaci i realizacija će biti preispitani kasnije u toku ovog mjeseca te još jednom ujesen.

U očekivanju buduće tranzicije OHR-a u EUSR, potrebno je da druge međunarodne organizacije ostanu snažne i fokusirane.

Lajčak je posebno naglasio ključnu ulogu OSCE-a u oblastima izgradnje povjerenja i sigurnosti, unapređenju kvalitetnog općinskog upravljanja, demokratskog nadzora i obrazovne reforme.

Govoreći o javnim debatama koje vodi s građanima iz cijele BiH, Lajčak je naglasio da se u potpunosti slaže sa zahtjevima mladih ljudi da se uspostavi inkluzivan i moderan obrazovni sistem.

„Svi oblici diskriminacije trebaju biti eliminirani iz obrazovnog sistema u BiH prije nego što zemlja postane članica EU. A tu mislim na segregaciju koja postoji u obliku "dvije škole pod jednim krovom", ili na asimilaciju koja prevladava u drugim dijelovima BiH gdje nastavni plan i program većine prevladava nad manjinskim zajednicama“, rekao je Lajčak.

OSCE, također, treba zadržati fokus na dešavanjima u sektoru pravosuđa, prateći suđenja u predmetima ratnih zločina te promoviranju ljudskih prava, a sve to će dopuniti vlastita nastojanja i napore koje BiH ulaže u procesu evroatlantskih integracija, dodao je Lajčak.

“Stabilan napredak ka članstvu u EU može i trebao bi podstaknuti spremnost za postizanje kompromisa koja se danas ne viđa tako često”, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

“Zapravo smatram da će politički lideri BiH u dogledno vrijeme biti u stanju da postignu dogovor o onim ustavnim promjenama koje su sasvim jasno i očigledno potrebne da bi se osiguralo članstvo u EU, zato što više od 70 posto njihovog izbornog tijela želi pridruživanje EU i što očekuje od svojih lidera da ih povedu u Evropu i da to učine što prije”, poručio je Lajčak, navodi se u saopćenju.