77 godišnjica oslobođenja
241

Antifašisti u Mostaru odali počast palim herojima grada

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Povodom obilježavanja 77. godina od oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu koji se obilježava 14. februara danas su u organizaciji mostarskog UABNOR-a, delegacije položile cvijeće i odale počast herojima toga grada na svim spomen mjestima od Blagaja do Šehitluka.

Nakon polaganja cvijeća na Bulevaru narodne revolucije i odavanja počasti kod Spomenika ilegalcu i Spomenika obješenim ilegalcima, predsjednik SABNOR-a i UABNOR-a Mostara Sead Đulić ističe da je Mostar prije 77 godina oslobođen od fašizma u Drugom svjetskom ratu , ali da se danas u Mostaru i čitavoj BiH živi u modernom neofašističkom društvu.

"Zato jeste važno da ovakve stvari obilježavamo i da pokušamo izvući nadahnuće iz onog šta su nekad mladi građani učinili da bi ponešto iz toga izvukli i naučili za naše borbe danas, jer ako ostanemo u ovom, mi ćemo biti vječno robovi i sluge i zapravo će ova zemlja za vrlo kratko vrijeme biti jedan veliki starački dom i grob , a za neko vrijem pustoš koju će naseliti neki drugi narodi koji će od nekuda doći. Ako je to cilj ovoj vlasti onda, uredu, a mi zato pokušavamo nadahnuti mlade ljude onim što su učinili naši prethodnici za naše borbe, ovoga vremena i za ponovno osvajanje slobode, jer mi danas uistinu u ovoj zemlji, u ovom gradu na svakom pedlju nemamo slobodu u punom kapacitetu te riječi", kazao je Đulić.

Sead Đulić
Sead Đulić

Govoreći o žrtvama palim za slobodu Mostara podsjeća da je taj grad izgubio svakog osmog stanovnika i da je to dan koji bi trebali svi obilježavati,kao dan slobode, te da on konačno bude i službeni Dan Grada Mostara.

Kako bi se obilježavanje 14. februara rasvijetlilo pozvao je franjevce i sve relevantne institucije da rasvijetle ubistvo sedam franjevaca u Mostaru, koliko god to bilo teško i da se konačno stavi tačka na to kako bi se moglo krenuti naprijed i graditi nova budućnost.

"Je ne znam šta se desilo 14. februara i kako je stradalo sedam franjevaca iz mostarskog franjevačkog samostana. Ja ne vjerujem pojedincima koji pričaju, pogotovo političarima koji politiziraju stradanje tih ljudi. Postoje sudovi, postoji tužilaštvo i postoji historijska nauka. Ako je do sada to bilo skrajnuto, evo 30 godina dio vlasti ili vlast u ovom kantonu koja je najglasnija o stradanju franjevaca, kažu da kontroliše i tužilaštvo i sudove, zašto ne preda dokumentacija? Ja ih ovog trenutka molim, dajte sve da ratni zločin ne zastarijeva da se to riješi, da stavimo tačku na to, koliko god to bilo strašno, ako se desilo , tako kako se desilo. Ja nemam razloga da sumnjam, ali treba da kaže relevantna struka koja to mora reći, a ne mi nešto da pričamo i branimo i mašemo zastavom. Onda ćemo poslije toga svi zajedno staviti spomen obilježje i svi zajedno kao što smo danas na spomeniku obješenim ilegalcima otići na spomenik stradalim franjevcima, ako su nevino stradali, ako se desilo tako kako se desilo. Ja ne znam, čitam deset različit verzija, zavisno iz koje vizure ko hoće da kaže. Tužilaštvo, sud, historijska nauka i svi zajedno, ali ne može grad s više od sto hiljada ljudi biti talac, koliko god je strašna smrt sedam nevinih ljudi. Hajmo to završiti radi budućnosti, a ova vlast nas stalno vraća u prošlost i ne poduzima ništa da bi nas oslobodila prošlosti da idemo normalno graditi budućnost", kazao je Đulić.

Vojna operacija oslobođenja Mostara započela je 6. februara 1945. i trajala je 11 dana. Partizanski odredi slomile su osovinsku odbranu kod Širokog Brijega, a 14. februara ušli su u Mostar i osovinske snage potisnute prema Sarajevu sa velikim gubicima.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu za slobodu dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.