Diplomatsko rivalstvo
34

Ruska vojska zauzima američke vojne baze u Nigeru nakon protjerivanja SAD-a

N. V.
Rusko vojno osoblje ušlo je u zračnu bazu u Nigeru u kojoj se nalaze američke trupe, rekao je Reutersu visoki zvaničnik američke odbrane.

Ovaj potez je uslijedio nakon odluke nigerske hunte da protjera američke snage iz zemlje i sada su američke i ruske trupe blizu jedne drugih, u vrijeme kada je vojno i diplomatsko rivalstvo dvije nacije sve oštrije zbog sukoba u Ukrajini.

Vojni oficiri koji vladaju tom zapadnoafričkom državom poručili su ranije SAD-u da povuče svojih skoro 1.000 vojnika iz zemlje, koja je do prošlogodišnjeg puča bila ključni partner u borbi Washingtona protiv pobunjenika. No, oni nisu povukli sve vojnike iako se jesu povukli iz Nigera, kao i brojnih drugih afričkih zemalja.

Visoki zvaničnik američke odbrane, koji je htio da ostane anoniman, rekao je da se ruske snage nisu družile s američkim trupama, već da koriste zasebne prostorije i da imaju svoje stvari.

On uvjerava da ruske trupe nemaju pristup američkom oružju i da je trenutno kompromitovana samo baza 101, koja se nalazi pored međunarodnog aerodroma Diori Hamani u Niameyu, glavnom gradu Nigera.