BiH
31

Analitičari: Odluka CIK-a najviše donosi Dodiku, poruka RS-u da se okane referenduma

Piše: E. S. H.
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na danas održanoj sjednici izglasala da neće dostaviti birački spisak Komisiji za sprovođenje referenduma u RS-u. Politički analitičari smatraju da ovakavom odlukom CIK-a najviše dobija Milorad Dodik, te da je referendum predizborna kampanja SNSD-a.

Politička analitičarka Ivana Marić kazala je za Klix.ba kako je referendum o Danu RS-a velika igra u kojoj predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik ima glavnu ulogu dok su drugi prihvatili da igraju sporedne uloge.

"Javna je tajna da Centralna izborna komisija BiH ima svoje veze u javnim institucijama, a postavljalo se i pitanje da li će Čovićevi ljudi podržati odluku CIK-a", rekla je Marić. Smatra kako nije dobro da se koplja lome preko CIK-a s obzirom na to da RS već ima biračke spiskove za lokalne izbore te da im drugi ne trebaju.

"Ovakvom odlukom najviše dobija Milorad Dodik jer će on odluku CIK-a predstaviti kao da RS pati zbog države", kazala je Marić. Ona je dodala i da se previše prostora dalo referendumu o Danu RS-a koji je zapravo samo skupa predizborna kampanja SNSD-a.

"Sve Dodikove referendumu neko je sprječavao i on samo čeka priliku da i ovaj referendum ne sprovode", istakla je Marić i dodala da SNSD nema čime da se pohvali pa je ovo jedina karta na koju može igrati na predstojećim izborima.

"Pitanje je da li će i ovaj put uspjeti da ne održi referendum, a da se izvuče kao pobjednik. On vidi da se približava i taj datum pa se sada trudi da ga ublaži nazivajući ga informativnim i neobavezujućim referendumom", zaključila je Marić.

Politički analitičar prof. dr. Esad Bajtal je u izjavi za Klix.ba kazao da je CIK svojom odlukom jasno poručio predstavnicima RS-a da se okane referenduma.

"Stvari se uvijek mogu čitati na različite načine, to bi se moglo pročitati kao neka vrsta nepristajanja na zahtjeve koji su došli, a na zadatu temu. CIK im jasno poručuje 'Okanite se referenduma, nije nama do toga. U ovoj zemlji postoje mnogo ozbiljniji problemi i mnogo važnije stvari koje bi trebali rješavati oni koji se bave ozbiljno politikom i na dobrobit onih na koje se pozivaju'. To u etno riječniku znači na dobrobit naroda na koji se toliko pozivate, a koji vam gladuju. To je poruka Dodiku, 'Izvoli, prihvati se političkog posla, rješavaj probleme koji si napravio. Ako ne možeš riješiti te probleme, pusti pametnijima i sposobnijima da rješavaju probleme. Referendum neće ništa riješiti, od referenduma građani neće biti siti, referendum se ne jede", kazao je profesor Bajtal.

Prof. dr. Mirko Pejanović rekao je kako većina parlamentarnih političkih stranaka u BiH očekuje od institucija međunarodne zajednice da se, kada je riječ o pitanju raspisivanja i provođenja referenduma, zaustavi protivdjetonska i protivustavna aktivnost.

"Institucije međunarodne zajednice imaju ovlaštenja i odgovornosti po Dejtonskom mirovnom sporazumu i na tome rade onoliko koliko imaju konsenzusa unutar PIC-a, ali odgovornost za protivdjetonsko i protivustavnu aktivnost imaju sve institucije države BiH. Ovo što je uradio CIK, samo je postupio po svojim ovlaštenjima i zakonu i to se može samo podzraviti. Da li će to i u kojoj mjeri utjecati da se odgodi referendum ili da ga ne bude, ostaje da vidimo", rekao je Pejanović.

Dodao je da je referendum o Danu RS-a, osim što je antidejtonski i neustavan, donosi pogoršanje političkih i sigurnosnih prilika u BiH i može u budućnosti dovesti do destabilizacije BiH.

"Zato se treba spriječiti njegovo održavanje i da se o tome postigne potpuni konsenzus. Referendum dolazi u vrijeme kada su lokalni izbori i ako se ne bi dogodio, dovodi u pitanje legitimitet i demokratsko održavanje Lokalnih izbora", kazao je Pejanović