BiH
0

Ambasador Turske posjetio predstavnike ZDK i Grada Zenica

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ambasador Republike Turske Cihad Erginay danas je sa svojim saradnicima posjetio Zenicu gdje se sastao sa prvim ljudima Kantona i Grada Zenica.

Erginay je danas u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona razgovarao sa premijerom Kantona, Miralemom Galijaševićem, predsjedavajućom Skupštine ZDK Draženkom Subašić, gradonačelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem, kao i sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Nebojšom Nikolićem.

Galijašević i Subašić su goste upoznali o ekonomskoj, političkoj i privrednoj situaciji u ZDK, dok je Smajlović izložio konkretno stanje u Gradu Zenica, ali i o projektima koji se realizuju u Zenici i ZDK koji se odnose na izgradnju infrastrukture, poduzetništva i razvoja poljoprivrede.

"Povod naše posjete Zeničko-dobojskom kantonu prije svega jeste da našim saradnicima uputimo iskrene čestitke na formiranju vlasti na kantonalnom nivou i da im zaželimo mnogo sreće i uspjeha. Ovim smo htjeli da pokažemo da je Turska uvijek uz njih i da ćemo u tom smislu nastaviti pružati podršku. Imali smo priliku da razmotrimo u čemu bi se ta podrška mogla pokazati i razgovarali smo o načinima moguće saradnje u narednom periodu", kazao je Erginay.

Nakon sastanka u zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Erginay je posjetio Univerzitet u Zenici, Muftiluk Zenički i kompleks Sultan Ahmedove džamije u Zenici koji je u izgradnji. Turska delegacija se potom uputila u Šeriće gdje su obišli mjesta u koja su uložena donirana sredstva Republike Turske za sanaciju šteta nakon poplava, a prisustvovali su i otvorenju nove ambulante.

Erginay je još potvrdio da su u toku dogovori vezani za dolazak predsjednika Republike Turske Recep Tayyip Erdogana u Bosnu i Hercegovinu, ali da datum još uvijek nije poznat.