Španski fotograf
0

FOTO / Alfons Rodriguez: Sjećanje na jedan genocid

Sarajevo-x.com
(Foto: Alfons Rodriguez)
Alfons Rodriguez, španski fotograf, jedan je od onih koji tragediju Srebreničana, tragediju BiH, doživljavaju kao bol njihovih najrođenijih.

Rodriguez sarađuje sa najpoznatijim fotografima današnjice, a radi i za najuglednije svjetske medije, predavač je i na brojnim fakultetima i školama gdje se izučava fotografija. Njegove fotografije su do sada objavljivane u najeminentnijim svjetskim magazinima kao što su National Geographic, La Repubblica, Der Spiegel, El Pais, El Mundo... Alfonsove priče o običnim ljudima iz različitih krajeva svijeta vidjeli su milioni čitatelja. Njegove fotografije sa prošlogodišnjeg ukopa srebreničkih žrtava objavila su neka od najuglednijih novinskih izdanja.

Beskonačna tuga, tako Alfons opisuje Srebrenicu i predstavlja je na svojim fotografijama. Prošle godine, nakon 15 tužnih godina od genocida, bio je u Srebrenici kako bi napravio priču o stradanju u ovom gradu, na zahtjev Fondacije za solidarnost Univerziteta u Barceloni.

Toliko boli, toliko mezara, toliko uplakanih majki, supruga, sestara na jednom mjestu nisu ga mogli ostaviti mirnim i profesionalcem koji samo treba završiti posao. Alfons ovog jula neće doći u Srebrenicu jer ga obaveze koje ima prema redakcijama za koje radi vode na drugu stranu svijeta. Ipak, ono što nikad neće zaboraviti je gorčina u ustima koju je osjetio, koja mu je neprestalno davala osjećaj kao da je neko njegov najrođeniji stradao upravo tu na krvavoj bosanskoj zemlji.

Španac koji želi dati svoj doprinos tome da se Srebrenica nikada ne zaboravi, napravio je i izložbu u Barceloni od 40 fotografija, koju je nazvao "Sjećanje na jedan genocid". Ova izložba je obišla još neke gradove u Španiji i Italiji u proteklih godinu dana. Rodriguez je dobio i nacionalnu novinarsku nagradu za prošlogodišnju reportažu iz Potočara. Sarajevo-x.com objavljuje nekoliko njegovih fotografija koje je snimio 11. jula 2010. godine.