Prirodne ljepote BiH
208

Aktivnosti na provođenju mjera zaštite u okviru prostora spomenika prirode "Skakavac"

Klix.ba
Spomenik prirode "Skakavac"
Spomenik prirode "Skakavac"
Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja kao upravitelj Spomenika prirode “Skakavac” putem nadzorničke službe vrši nadzor nad provođenjem mjera zaštite propisanih planom upravljanja prostorom te zakonom o zaštiti prirode.

Pored ovoga nadzornici prisutni na terenu se brinu i o sigurnosti posjetilaca. Poseban izazov za Ustanovu kao upravitelja jeste čuvanje šumskih ekosistema što se između ostalog ogleda u sprečavanju ilegalnih aktivnosti vezanih za bespravne sječe šume.

Cilj Ustanove jeste da se ovakve aktivnosti svedu na minimum, odnosno da se u potpunosti spriječe. U tu svrhu, koriste se savremeni uređaji poput dronova, nadzornih kamera i sl., sve u cilju što bolje zaštite svih vrijednosti koje karakterišu ovo područje.

U ovu funkciju stavljena su i prilagođena terenska vozila poput quadova, kako bi se, redovno ili po dojavi, blagovremeno spriječile sve nelegalne aktivnosti.

Stoga, iz Ustanove apeluju i na građane, posjetioce, planinare i sve ljubitelje prirode da, ukoliko primijete bilo kakve sumnjive okolnosti, obavezno kontaktiraju Kantonalnu javnu ustanovu, kako bi i na taj način doprinijeli očuvanju prirodnih vrijednosti u kojima svi zajedno uživamo.

Nadležno ministarstvo, putem Ustanove za zaštićena prirodna područa, ulaže znatna sredstva i napore kako bi zaštićena područja kantona Sarajevo, a to već i jesu, bila pozitivan primjer i drugima na koji način da se zaštite, očuvaju i unaprijede sve one vrijednosti za koje smo svi zajedno zainteresirani.

U okviru Ustanove kreiran je i sistem dojave preko web stranice, odnosno preko sljedećeg linka.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja upravlja trenutno sa pet zaštićenih područja od toga dva spomenika prirode i tri zaštićena pejzaža.

Spomenik prirode
Spomenik prirode "Skakavac"

Prvo zaštićeno prirodno područje proglašeno je 2002 godine. Vodopad Skakavac sa pripadajućim prirodnim i drugim vrijednostima, svrstan je u 3. kategoriju zaštite po IUCN-u spomenika prirode. Za ovo područje mnogi istraživači kažu da je svojevrsna riznica biodiverziteta i spoj veoma različitih vrsta i staništa sadržanih u jedinstvenoj geomorfološkoj cjelini.

Spomenik prirode
Spomenik prirode "Skakavac"

Područje SP Skakvac sa tri zone zaštite obuhvata i najveću površinu u kantonu u odnosu na druga zaštićena područja. Ukupna površina područja iznosi 1.430,70 hekatara, a šume i šumska zemljišta obuhvataju najveće dijelove područja pa je ovo pretežno šumsko područje. Ostali dio od oko 20 posto obuhvata livade, pašnjake, vodene tokove, ceste, te naseljena mjesta. Područje posjeduje visok stepen vegetacijske raznolikosti, koja se odlikuje različitim endemičnim i reliktnim vrstama i zajednicama u pukotinama stijena, sipara i šuma, kao i visokim stepenom diverziteta faune i gljiva.

Područje istaknutih prirodnih vrijednosti i heterogenosti privlači i veliki broj posjetilaca onih koji žele da uživaju u skoro pa netaknutoj prirodi.