Spomenik prirode
118

Vodopad Skakavac: Čarobni krajolik nadomak centra Sarajeva

I. S.
Screenshot: YouTube/bosniafromabove
Screenshot: YouTube/bosniafromabove
Vodopad Skakavac jedna je od najvećih prirodnih atrakcija Kantona Sarajevo i lokalitet koji je izuzetno bogat florom i faunom. Spada među najviše vodopade na području Balkana.

Visok je 98 metara i nalazi se u istoimenom Spomeniku prirode kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja Sarajevo. Iako je kalendarski još zima, ljubitelji prirode i čistog zraka ipak posjećuju područje Skakavca i koriste dobro markirane staze na površini nešto većoj od 1.430 hektara.

Osim planinarskih staza od kojih neke vode sve do doma na Bukoviku, Skakavac pruža izvanredne uslove za brdski biciklizam, ali i razne vrste ekstremnih sportova.

Ipak, oprez i poštivanje pravila pri svakom odlasku u prirodu izuzetno je važan, a posebno na područjima poput Skakavca, gdje obitava i krupnija divljač. Tome svjedoče i svježi tragovi medvjeda, ali i drugih divljih životinja.

Šetanje i planinarenje Skakavcem, ali i drugim sličnim lokalitetima iziskuje dodatni oprez pri kretanju zbog ledenica i odrona kamenja i stijena. Jedan takav desio se ove zime na stazi namijenjenoj za šetnju, koja od podnožja vodopada vodi do sela Uževice na ulazu u Spomenik prirode Skakavac.

Inače, vodopad Skakavac nalazi se 12 kilometara sjeverno od centra Sarajeva. Iako nema veliki protok vode zimi, pri niskim temperaturama njegov slap oblikuje fantastične ledene prizore. Ovoga puta, zbog toplijeg vremena, ostali smo uskraćeni za te prizore zaleđenog vodopada, no i sam prizor u kojem se voda obrušava sa 98 metara visine dovoljno je čaroban i očaravajući.