BiH
8

Akcija "Beneluks": Holanđani upozorili bh. policijska tijela na mogući teroristički akt u Švedskoj

Klix.ba
Antiteroristička jedinica holandske policije upozorila je preko Interpola na mogućnost terorističkog napada u Švedskoj i Danskoj, koji su trebali izvesti uhapšeni u akciji kodnog naziva "Beneluks", a koju je izvela SIPA u saradnji sa Tužilaštvom BiH.
Kako se navodi u dokumentu koji je Interpol uputio Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u BiH, holandska antiteroristička jedinica ima saznanja da će 2. i 3. marta biti primopredaja eksplozivne naprave koju je naručio holandski državljanin porijeklom iz BiH.

Nadalje, dodaje se u dopisu Interpola, holandska policija vjeruje da će eksplozivna naprava biti iskorištena za teroristički čin u Švedskoj ili Danskoj.

Interpol navodi da bi eksplozivnu napravu trebao predati Adis Ramić iz Visokog.

SIPA je u akciji "Beneluks" uhapsila Envera Džanku, Adisa Ramića i Amara Šljivu, sva trojica državljani BiH, Osmana Abdela Selama, državljanina Švedske arapskog porijekla i jednu osobu inicijala Ž. M.

"Sumnjiče se da su po narudžbi na području Bosne i Hercegovine izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta", saopćeno je iz SIPA-e.

"Mi smo dobili informaciju da se radi o kaznenom djelu terorizma, što ono zapravo i jeste. Lica su otkrivena sa eksplozivnim napravama i u BiH se to vodi i procesuira kao krivično djelo terorizma“, rečeno je iz Tužilaštva.

Svi su danas predati u nadležnost Tužilaštva BiH.