BiH
81

Aid ef. Tulek novi hafiz Islamske zajednice BiH

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Još jedna svečanost promocije novog hafiza Kur'ana održana je jučer u Mostaru, a titulu hafiza Kur'ana stekao je profesor Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru.

Svečanosti u Karađozbegovoj džamiji prisustvovale su džematlije sa područja cijelog mostarskog Muftijstva, predstavnici političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života Mostara i Bosne i Hercegovine. U ime organizatora svečanosti, Islamske zajednice u BiH, Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ Mostar, Karađoz-begove medrese i Centra za učenje Kur'ana, prisutnima se obratio glavni imam MIZ Mostar, profesor Suljo ef. Cikotić.

On je u svom obraćanju istakao važnost učenja Kur'ana, a posebno njegovog učenja napamet. Muftija mostarski, Salem ef. Dedović, posebno je bio emotivan, jer je ovom hafiskom dovom u časno zvanje hafiza Kur'ana promovisan, kako je kazao, "njegov prijatelj, kolega, vrijedan alim" koji neprestano radi na svom usavršavanju u obrazovnom i svakom drugom smislu, a čije je nastojanje da Karađoz-begovu medresu učini jakom i prepoznatljivom institucijom u gradu Mostaru i Hercegovini.

Inače, hafiz Aid Tulek diplomant je prve poslijeratne generacije Karađoz-begove medrese, te njen 12. hafiz od reaktiviranog rada, koji se desio 18. septembra 1995. Godine. Peti je hafiz u Mostaru u posljednjih godinu dana, peti hafiz kojem je muhaffiz bio prof. kurra-hafiz Armin Abaza i četvrti hafiz Centra za učenje Kur'ana. Svečanosti je prisustvovao i Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini, koji je svojim prisustvom iskazao poštovanje prema činu promocije direktora jedne od naših medresa u časno zvanje hafiza Kur'ana i u toku obraćanja istakao činjenicu da je profesor hafiz Aid Tulek jedini direktor bh. medresa koji nosi titulu hafiza Kur'ana.

Reisu-l-ulema je iskazao iskrene čestitke hafizu Tuleku, njegovim roditeljima i porodici, zaželivši mu da i dalje napreduje i radi na promociji dobra u Karađoz-begovoj medresi i gradu Mostaru, te da bude podsticaj i učenicima i profesorima da idu njegovim putem. On je i uručio hafisku diplomu novom hafizu Aidu Tuleku, a hafisku dovu proučio je profesor Armin Abaza.

Svečanosti je prisustvovao i veliki broj hafiza, koji su učili kur'anske odlomke, njeđu njima i Dževad Hrvačić, magistar Kenan Musić, Zekerijah Ribo, Ruhid Nezir, Abdul-Aziz Drkić, Armin Abaza, Emin Tucović, Suad Godušević, Jusuf Bećoja i Nezir Šarić.