Zloupotrijebili položaj
0

12 prijava zbog malverzacija u Željeznicama FBiH

Sarajevo-x.com
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv N.Dž., S.R., S.S., N.L., E.Š., S.M., N.S., Z.V., A.K., N.Č., R.M. i A.H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela.

Za prvoprijavljenog do šestoprijavljene postoji osnova sumnje da su zajedno počinili krivično djelo zloputreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo sklapanje štetnog ugovora.

Za prvoprijavljenog je utvrđena osnova sumnje da je sam počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, kao i da je s drugoprijavljenim zajedno počinio krivično djelo krivotvorenje službene isprave. Postoji osnova sumnje da je sedmoprijavljeni počinio krivično djelo pomaganje u vezi s krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo sklapanje štetnog ugovora.

Za osmoprijavljenog do dvanaestoprijavljenog postoji osnova sumnje da su zajedno počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, istražioci Federalne uprave policije su utvrdili da postoje osnove sumnje da su prvoprijavljeni do četvrtoprijavljenog, kao odgovorne i službene osobe u JP Željeznice Federacije BiH, zloupotrijebili položaj i ovlaštenja te postupali suprotno interesima preduzeća, čime su omogućili sticanje i pribavljanje protupravne imovinske koristi jednoj firmi iz Sarajeva u ukupnom iznosu od 4.529.785,34 KM.

Prvoprijavljeni, drugoprijavljeni, četvrtoprijavljeni, petoprijavljeni i šestoprijavljena su, kao odgovorne i službene osobe JP Željeznice FBiH, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja i postupali suprotno interesima JP ŽFBIH, čime su omogućili sticanje i pribavljanje protupravne imovinske koristi jednoj firmi iz Sarajeva u ukupnom iznosu od 490.321,44 KM.

Također, utvrđene su osnove sumnje da su prvoprijavljeni do šestoprijavljene, kao odgovorne i službene osobe u JP Željeznice FBiH, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, na način da su kršeći Statut JP ŽFBiH i Zakon o javnim preduzećima FBiH omogućili jednoj firmi iz Sarajeva dobijanje kredita u ukupnom iznosu od 8.000.000 KM, gdje su za isti iznos opteretili zalogom imovinu JP ŽFBiH.

Istražioci su utvrdili i osnova sumnje da je prvoprijavljeni, kao odgovorna osoba u JP ŽFBiH, prekoračio granice svojih ovlaštenja, što je za posljedicu imalo da za iznos od 8.000.000 KM bude opterećen zalogom imovina JP ŽFBiH. Također, utvrđeno je da su prvoprijavljeni i drugoprijavljeni, kao odgovorne i službene osobe, izvršili krivotvorenje jedne odluke u JP ŽFBiH, a što je trebalo poslužiti u svrhu prikrivanja krivičnih djela i počinilaca.

Utvrđena je osnova sumnje da je sedmoprijavljeni, kao odgovorna osoba i vlasnik jedne firme iz Sarajeva, pomogao u izvršenju krivičnih djela odgovornim i službenim osobama u JP ŽFBIH, na način da je izvršio pripremne radnje za izvršenje krivičnih djela, čime je firmi, čiji je stopostotni vlasnik, pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 4.529.785,34 KM na direktnu štetu JP ŽFBiH.

Istražioci su utvrdili i osnovu sumnje da su osmoprijavljeni do dvanaestoprijavljenog, kao službene osobe u JP ŽFBiH, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja čime su omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi jednoj firmi iz Sarajeva u ukupnom iznosu od 4.529.785,34 KM na direktnu štetu JP ŽFBiH, saopšteno je iz Federalne uprave policije.