vijesti
0

Advokat Bilić: Stjepanović samo poznaje Turkovića, a to još nije krivično djelo

Piše: F. Bakić
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Na nastavku suđenja Zijadu Turkoviću i ostalima danas je u Sudu BiH svoju završnu riječ okončao advokat Senad Bilić koji brani optuženog Sašu Stjepanovića, i koji je zatražio oslobađajuću presudu za svog klijenta.

Stjepanovića, podsjetimo, optužnica tereti za trgovinu drogom i učeštvovanje u prenosu uniformi koje su koristili pljačkaši Cargo centra sarajevskog Aerodroma te zolja koje su korištene u pokušaju ubistva Anesa Kurbegovića.

Bilić je danas naveo da niko od saslušanih svjedoka u sudnici nije pomenuo Sašu, osim Isljama Kalendera i Emira Zekovića te da prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, koje navodi da je drogom koju je u BMW-u vozio Stjepanović, zločinačka organizacija, kako navodi advokat, zaradila na desetine miliona eura.

Govorio je Bilić i o brojnim razlikama u iskazima koje su dali Kalender i Zeković. Stjepanović je, nastavlja Bilić, za bunker u BMW-u u kojem je navodno, droga prevožena, saznao tek kada je uhapšen, a vozilo je ranije kupio od Kalendera.

"Moj klijent od svih optuženih poznaje samo Turkovića, a poznavanje koliko ja znam, još uvijek nije krivično djelo", dodao je Bilić.

Advokat je na kraju Vijeću predložio da Stjepanovića oslobodi krivnje ističući da mu optužba nije dokazala nijedno djelo za koje se optužnicom tereti.

Bilić je dodao da samo na taj način Vijeće može dokazati da se neko ne može osuditi isključivo na osnovu nečije izjave "rekla-kazala".

Bilićevim navodima se potom pridružio i optuženi Stjepanović koji je dodao da je Tužilaštvo kao kupce droge označilo mrtve osobe, ali i one koji su bili svjedoci u predmetu i koji su se nakon svjedočenja išetali iz sudnice. Stjepanović je ustvrdio da nije kriv za djela za koja je optužen, zbog čega, kako kaže, nije pobjegao u Hrvatsku kada je izašao iz trogodišnjeg pritvora, niti je bježao kada se našao u mnogo težim situacijama.

Nakon advokata Bilića i optuženog Stjepanovića, sa iznošenjem završne riječi je počeo advokat Ifet Feraget koji brani trećeoptuženog Nijaza Zubana, a koju će nastaviti na ročištu koje je zakazano za sutra.