Tenis
0

Serena Williams izgubila meč od 14-godišnjakinje

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Madison Keys (14) zove se tamnoputa američka teniserka koja je u ponedjeljak pobijedila vimbldonsku pobjednicu Serenu Williams u ligaškom meču World Team Tennisa.

U meču igranom u Kingu of Prussia, gradiću u Pennsylvaniji, nova je velika nada američkog tenisa porazila ponajbolju teniserku svijeta rezultatom 5-1.

Keys nastupa za Phialdelphia Freedomse i dosad je na učinku od dviju pobjeda i jednog poraza otkad je liga startala. Serena igra za Washington Kastlese.

Keys je rođena (17. februara 1995.) i odrasla u Milanu, gradiću u Illinoisu. Kao četverogodišnjakinja je 1999. godine vidjela Venus Williams na televiziji kako igra tenis te stala zapomagati kod oca neka joj kupi garderobu identičnu onoj koju je tada nosila Venus. Otac joj je kazao da pristaje ukoliko uz opremu pristane iskušati i teniski reket. Mala je Madison uskoro počela svakodnevno igrati.

Teniska liga koju već godinama organizira legendarna američka tenisačica Billie Jean King u principu je ekshibicijsko takmičenje koje se igra do pet u jednom jedinom setu. Svejedno, pobijediti Serenu, koja sigurno nije igrala da izgubi, nije mala stvar.

Madison je postala najmlađa teniserka u historiji prijavljena u World Team Tennis. Dosad je rekord držala Marija Šarapova, koja je zaigrala 17 dana starija od Madison. Trenira je John Evert, brat bivše američke teniserke Chris, te se s porodicom preselila na Floridu kako bi mogla raditi i razvijati se na teniskoj akademiji velike teniserke.

Madison još nije krenula u srednju školu. Kao 13-godišnjakinja došla je do polufinala na Orange Bowlu, turniru koju igraju najtalentiraniji teniseri i teniserke do 16 godina starosti.

Debitirala je već na WTA Touru. U aprilu je ove godine na turniru u floridskoj Ponte Vedri pobijedila u prvom kolu Ruskinju Alju Kudrjavcevu 7-5, 6-4. U drugom je kolu sa 6-3, 6-2 izgubila od prve nositeljice, Ruskinje Nadežde Petrove.

Prema pravilima WTA Toura profesionalka u punom smislu riječi neće moći postati do februara 2013. godine, kada bude navršila 18 godina. Dotad će moći nastupati samo na određenom broju turnira tokom godine.