Nema treće šasije
12

Albon će u Australiji voziti Sargeantov bolid nakon što je svoj uništio na treningu

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Williams je zvanično potvrdio da će na trećem slobodnom treningu, kvalifikacijama i utrci u Australiji imati samo jednog vozača.

Ova odluka je donesena nakon što je Williamsov vozač Alex Albon krajem prvog slobodnog treninga voženog danas (petak) prešao preko ivičnjaka, izgubio kontrolu i udario u suprotnu barijeru. Drugi slobodni trening je presjedio u boksu, a ekipa je nakon toga potvrdila da na može popraviti njegov bolid te da nema treću, odnosno rezervnu šasiju. Stoga je donesena odluka da se Albonu ustupi bolid njegovog timskog kolege Logana Sargeanta, koji je na prvom treningu bio 14., a na drugom 13.

Tako će Albon na trećem treningu i kvalifikacijama u subotu te samoj utrci za Veliku nagradu Australije u nedjelju, voziti Sargeantov bolid, što znači da će Williams na startu imati samo jednog vozača. Povjerenje ekipe je Alex dobio između ostalog i zbog činjenice da je osvojio 27 od ukupno 28 bodova za sedmo mjesto u poretku konstruktora prošle godine.

"Zbog velike štete Williams mora povući Albonovu šasiju, koja će biti vraćena u sjedište na popravak. S obzirom na činjenicu da treća šasija nije dostupna, tim je odlučio da Alex u ostatku trkačkog vikenda koristi šasiju koja pripada Loganu Sargeantu. Razočarani smo zbog štete, u moderno vrijeme je neprihvatljivo da nemate rezervnu šasiju, no to je rezultat našeg zaostatka tokom zime i pokazatelj da moramo napraviti značajne promjene kako bismo bili u boljoj poziciji u budućnosti. Morali smo donijeti neke teške odluke, Logan ne bi trebao ispaštati zbog greške koju nije napravio, no svaka utrka je važna, a borba u sredini poretka nikad neizvjesnija. Stoga smo donijeli odluku na osnovu potencijala za osvajanje bodova ovog vikenda", izjavio je šef Williamsa James Vowles.

Treći slobodni trening vozi se u subotu od 2:30 sati po našem vremenu, a kvalifikacije su na rasporedu od 6:00 sati. Nedjeljna utrka će početi u 5:00 sati.

Heineken je u periodu 1. do 31. marta pokrenuo aktivaciju Player 0.0, koja najboljim učesnicima može osigurati vrijedne nagrade poput odlaska na F1 utrku za Veliku nagradu Nizozemske ili iskustvo utrkivanja na simulatorima sa trostrukim svjetskim F1 prvakom Maxom Verstappenom. Više informacija pronađite ovdje.