ATP Peking
0

VIDEO / Marin Čilić razbio Nadala

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Hrvatski teniser, rođen u Međugorju, Marin Čilić ostvario je u polufinalu jakog ATP turnira u Pekingu jednu od najvećih pobjeda u karijeri. Svladao je Rafaela Nadala 6-1, 6-3(!).

Nikada u karijeri Čilić nije igrao protiv trenutno drugog tenisera na svijetu, no ono što je pokazao u Pekingu je impresioniralo svakoga, a Nadala je dovodilo do ludila.

Čilić je tako u kratko vrijeme ostvario dvije velike pobjede protiv Top 5 igrača. Svladao je sada Nadala, na US Openu Andyja Murrayja, a nije bio niti daleko od slavlja protiv Juana Martina del Potra u New Yorku, no nije iskoristio set i break, te jednako odličnu igru.

Najbolji hrvatski teniser, koji je za Peking dobio pozivnicu organizatora, je otvorio meč protiv Nadala s 5-0. U poenima je u tom trenutku imao 20-2(!), te 12 od 12 na svom servisu. Prvi poen na vlastiti servis je izgubio u posljednjem gemu prvog seta (nakon 13 dobivenih), a dominaciju je preslikao i na drugi set.

Odmah je i tu dionicu otvorio breakom, a kod 2-0 je imao tri vezane break lopte za 3-0. Nije ih iskoristio, ali je lakoćom došao do 5-2 i dvije meč lopte.

Nije uspio okončati meč u tom trenutku, već je Nadal došao do prvog breaka u meču, ali već kod 5-3 je Čilić opet došao na prag pobjede (15-40). I tada je Nadal spasio nove dvije meč lopte, ali ne i petu.

Meč je trajao jedan sat i 22 minute, a Čilić je po broju poena potpuno dominirao (62-39). Ostvario je osam aseva, došao do čak 13 break prilika od kojih je realizirao pet, te je uzeo 33 od 48 poena na vlastitom servisu.

Nadal je time prvi put osjetio poraz u Pekingu. Ovaj turnir je osvojio 2005. godine, dok je prošle godine dominatno slavio na Olimpijskim igrama.

U finalu će Čilić igrati protiv četvrtog tenisera na svijetu Novaka Đokovića koji je lako pobijedio Šveđanina Robina Söderlinga 6-3, 6-3. Čilić i Đoković su tri puta igrali u karijeri i sva tri puta je kao pobjednik iz mečeva izlazio srpski teniser.

ATP Peking, polufinale:

Čilić (8) - Nadal (1) 6-1, 6-3

Đoković (2) - Söderling (6) 6-3, 6-3