Tenis
74

Bašić poražen u Halleu, kući se vraća sa osmijehom na licu

Piše: J. H.
Mirza Bašić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Mirza Bašić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je jučer savladao 22 tenisera svijeta i sedmog nositelja turnira Poljaka Jerzyja Janowicza, bh. teniser Mirza Bašić danas se sastao sa 156. teniserom na ATP listi Mischom Zverevim u okviru 2. kola ATP turnira Gerry Weber Open u njemačkom Halleu.

Iako nastupa pod zastavom Njemačke, Zverev je rođeni Moskovljanin koji je kao četverogodišnjak zajedno sa porodicom napustio Rusiju. Njegovi roditelji Irina i Alexander također su se bavili tenisom. Njegov otac bio je član ruske Davis Cup reprezentacije od 1982. do 1987. godine.

S druge strane, 22-godišnji Sarajlija Mirza Bašić sam je krojio svoju tenisku karijeru, bez prevelike pomoći države i onih koji bi trebali brinuti od mladim bh. teniserima. Nakon jučerašnjeg historijskog uspjeha i pobjede nad 22. teniserom svijeta, svjetski mediji prenijeli su priču o velikom iznenađenju na ATP turniru u njemačkom Halleu na koji je stigao kao "lucky loser" nakon što je Philipp Petzschner otkazao učešće.

"Sretan sam, ali sam bio i uplašen prije meča. Bio sam nervozan jer sam igrao na centralnom terenu", kazao je Bašić nakon meča sa protiv Jerzyja Janowicza.

Prvi set

Na otvaranju današnjeg susreta protiv Zverevog, Bašić je bez prevelikih problema prvi gem dobio u svoju korist. Nakon toga, Zverev je došao do izjednačenja.

No, Sarajlija je u nastavku sa nulom "pomeo" Nijemca i treći gem riješio u svoju korist. Nakon samo 12 minuta igre, Bašić je već vodio sa 3.1.

Peti gem u prvom setu bio je i najinteresantniji. No, sa nekoliko odličnih poena, bh. teniser pokazao je Zverevu da jučerašnja pobjeda nije bila slučajna te je protiv rođenog Moskovljanina poveo sa 4:1.

Zverev je boljom igrom naredna tri gema riješio u svoju korist i uspio izjednačiti na 4:4.

Sa odličnim servisom, Bašić je ponovo poveo sa 5:4, ali je Zverev ponovo uspio izjednačiti. Ipak, Mirza se nije predavao, te je ponovo poveo sa 6:5, ali je Zverev izborio tiebreak u kojem je bio bolji (7:5) te prvi set nakon 48 minuta igre riješio u svoju korist 7:6.

Drugi set

Na otvaranju drugog seta, Zverev je poveo sa 1:0, ali je Bašić odmah uzvratio i dobrom igrom u drugom i trećem gemu uspio povesti sa 2:1.

No, Nijemac je ubrzo počeo dominirati i naredna četiri gema riješio u svoju korist za vodstvo od 5:2 u drugom setu. Bašić se vratio u meč i dobio gem za 5:3.

Njemački teniser ruskog porijekla dobio je i posljednji gem drugog seta za konačnih 6:3 i sa ukupnih 2:0 pobijedio Mirzu Bašića koji ne može biti tužan nakon današnjeg poraza jer je u Halleu igrao odlično.

2. kolo ATP turnira Gerry Weber Open u njemačkom Halleu:

Mirza Bašić - Mischa Zverev 6:7, 3:6