Trenutno 716. na svijetu
0

Mirza Bašić dobio diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine, šest godina prekasno

E. B.
Mirza Bašić (Foto: Instagram)
Mirza Bašić (Foto: Instagram)
Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić se pohvalio na društvenim mrežama da je dobio diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine.

"Čast mi je već godinama predstavljati svoju državu na takmičenjima širom svijeta. Nastavljam braniti boje svoje domovine uz diplomatski pasoš koji će mi zasigurno olakšati brojna putovanja. Hvala Ministarstvu vanjskih poslova i ministru Elmedinu Konakoviću", poručio je Bašić koji će za nekoliko mjeseci napuniti 33 godine.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

I dok je pohvalno od ministra Konakovića da je uručio diplomatski pasoš jednom od najboljih bosanskohercegovačkih tenisera u historiji, taj gest je stigao šest godina prekasno.

Naime, diplomatski pasoš su Bašiću Konakovićevi prethodnici trebali dodijeliti u vrijeme kad je bio na vrhuncu, a ne da ga dobije na zalasku karijere i kada je tek 716. teniser svijeta.

Bašić, godinama drugi reket Bosne i Hercegovine, je 2018. godine bio 74. na svijetu i zajedno s Damirom Džumhurom je činio ponosnim sve Bosance i Hercegovce svojim nastupima na ATP turnirima, no na diplomatski pasoš koji mu omogućuje lakše putovanje svijetom je čekao čak šest godina. No, kako se kaže - bolje ikad nego nikad.