Zajedno s braćom
28

Aktuelni olimpijski prvak podigao optužnicu protiv oca: Bio je veoma agresivan i nasilan

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Otac aktuelnog olimpijskog prvaka u utrci na 1500 metara Jakoba Ingebrigtsena Gjert optužen je za zlostavljanje jednog člana porodice, potvrđeno je iz policijskih izvora.

Ovaj događaj se desio pola godine nakon što je Jakob s braćom javno progovorio o nasilju unutar njihove porodice.

Jakob (23) i njegova braća Filip (30) i Henrik (32) su optužili oca za fizičko nasilje i zlostavljanje u kolumni koja je objavljena u norveškim novinama VG.

Gjert je odbracio sve optužbe, a norveška policija je istakla kako će "istražiti cijeli slučaj".

Norveški atletski savez je Gjertu uskratio akreditaciju za Svjetsko dvoransko prvenstvo ove godine u Glasgowu, kao i za Olimpijske igre u Parizu.

Inače, Gjert je trenirao Jakoba, Filipa i Henrika tokom njihovog djetinjstva i veći dio njihove karijere, a saradnju su prekinuli u februaru prošle godine kada se i doznalo da uzrok bio porodični sukob.

"Kada smo prekinuli s Gjertom, mislili smo da ćemo moći riješiti situaciju na miran način, bez spominjanja temeljnih okolnosti. Sada shvatamo da to nije moguće. Ova se stvar toliko rasplamsala i imala je toliko velike posljedice da osjećamo odgovornost da je raščistimo. Odrasli smo uz oca koji je bio vrlo agresivan, nadzirao je naše ponašanje, a u odgoju je koristio fizičko nasilje i prijetnje. Još uvijek osjećamo nelagodu i strah koji je u nama od djetinjstva. Nekako smo to prihvatili. Živjeli smo s tim i u odrasloj dobi smo krenuli dalje. Barem smo tako mislili", poručila su braća te dodala:

"Ali prije dvije godine ista agresija i fizičko kažnjavanje opet su se pojavili. Bila je to kap koja je prelila čašu. Prije dvije godine bilo nam je dosta. Tog trenutka odlučili smo raskinuti s ocem. Tada nam je također postalo nemoguće nastaviti s njim kao trenerom".

Nisu dugo čekali na odgovor svog oca i to preko njegovog advokata.

"Nikada nisam bio nasilan prema svojoj djeci. Da imam slabosti kao otac i da sam bio previše trener, spoznaja je do koje sam također došao, iako prekasno", kazao je Gjerk.

Od trojice braće, Jakob je ostvario najviše uspjeha u atletici budući da je aktuelni olimpijski prvak na 1500 metara dok je na svjetskim prvenstvima 2022. i 2023. godine slavio i na 5 km. Na Evropskim prvenstvima 2018. i 2022. je pobijedio na utrkama na 1500 i 5000 metara.

Henrik je bivši evropski prvak iz 2012. godine na 1500 metara, a na evropskim prvenstvima je osvojio još dva srebra i bronzu dok je Filip bio evropski prvak također na 1500 metara 2016. godine u Amsterdamu te bronzani na Svjetskom prvenstvu u Londonu godinu kasnije.