Održano u Veroni
40

Reprezentacija BiH po prvi put nastupila na Evropskom prvenstvu u cheerleadingu

Klix.ba
Prvi put u historiji reprezentacija BiH je sudjelovala na Evropskom prvenstvu u cheerleadingu. U ovom takmičenju, koje je održano u Veroni od 30. juna do 2. jula, učestvovalo je preko 3.500 sportaša iz 22 zemlje.

Bosna i Hercegovina se natjecala u tri ekipne discipline i ostvarila odlične rezultate. Pred juniori su osvojili šesto, juniori četvrto mjesto. Takmičari u kategoriji performance cheer jazz osvojili su sedmo mjesto. Cheerleading ekipe spremala je izbornica Nikolina Čolak, dok je performance cheer jazz ekipu spremala izbornica Dajana Markotić.

"Velika je čast biti među 22 zemlje. Sportašice i sportaši su se naporno spremali za Evropsko prvenstvo. Uprkos tome što nismo imali uvjete za pripreme kakve su imale druge zemlje, ekipe su pokazale svoj talent i oduševile sve prisutne kao i komentatore prvenstva. Olimpijski kanal je prenosio uživo prvenstvo, a nakon svakog nastupa ostali su oduševljeni izvedbama Bosne i Hercegovine jer na nas kao nekoga ko sudjeluje prvi put niko ozbiljno nije ni računao", poručili su iz Cheerleading saveza BiH.

Dodali su da nismo vršili nikakav pritisak kako na sportašice i sportaše, tako ni na izbornice i stručni štab. Dogovor je bio da se na prvom Evropskom prvenstvu pokažu u najljepšem svjetlu i da steknu iskustvo kako b se za ubuduće se znali još bolje pripremati.

"U juniorima cheerleading nam je za malo izmakla medalja, ali to nam je ujedno i dalo veliki vjetar u leđa za ubuduće jer znamo da smo na dobrom putu. Naša juniorska reprezentacija podigla je u sred nastupa transparent na kojem je na engleskom jeziku pisalo
tri nacije, jedna zemlja - Bosna i Hercegovina. Transparent je izazvao opće oduševljenje kod svih prisutnih u dvorani, kao i kod komentatora na prijenosima uživo. Nadamo se da ovi odlični nastupi naših sportaša i sportašica neće proći nezapaženo i da ćemo ubuduće imati podršku institucija kako bismo redovno mogu sudjelovati na prvenstvima te samim time rasti rezultatski", dodali su