sport
62

Cheerleading i tajlandski boks dobili zeleno svjetlo za Olimpijske igre

Klix.ba
Međunarodni olimpijski komitet je jučer na sastanku u švicarskoj Lozani priznao tajlandski boks i cheerleading (navijanje) te im omogućio eventualno apliciranje i učestvovanje na Olimpijadi.

Ovo znači kako kako će nacionalni savezi ovih sportskih disciplina dobijati ukupno 25.000 dolara godišnje od Olimpijskog komiteta te će imati i mogućnost apliciranja za dodatne grantove.

Osim ovoga, ovi sportovi imaju period od tri godine da konkurišu za inkluziju na Olimpijskim igrama, tokom kojih Komitet može izglasati njihovo potpuno priznavanje i odobriti im učešće na OI.

Komitet je ove godine u program Olimpijade uvrstio nekoliko novih sportskih disciplina, kao što su surfanje, sportsko penjanje i skateboarding. Ovi sportovi će svoju premijeru imati na Zimskim olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, a cilj im je privlačenje mlađe publike, piše New York Times.

Tajlandski boks veoma je sličan kickboksu, a cheerleading bi mogao privući veliki broj mlađe publike. Upravljačko tijelo cheerleadinga nalazi se u SAD-u.