Šansu dobio s klupe
73

Džeko zaigrao tek u finišu velikog turskog derbija, Fener s igračem više strepio za trijumf

N. M.
Džeko meč odgledao s klupe (Foto: Twitter)
Džeko meč odgledao s klupe (Foto: Twitter)
Nogometaši Fenerbahčea ostvarili su pobjedu u velikom turskom derbiju protiv Bešiktaša, kojeg su savladali s 2:1, a ovaj meč je neočekivano s klupe započeo Edin Džeko.

Kapiten reprezentacije BiH i Fenerbahčea odlukom trenera Ismaila Kartala ostao je među rezervama za ovaj duel, koji je gledao s klupe sve do 74. minute, kada je ušao u igru.

Kartal je umjesto Džeke u vrh napada od početka poslao Michyja Batshuayia, koji mu se odužio pogotkom u 30. minuti za 1:0.

Asistirao mu je tada majstorski Dušan Tadić, koji je prsima Belgijancu spustio loptu na petercu i prepustio mu da je zakuca u mrežu.

Prethodno je Bešiktaš ostao s igračem manje jer je direktan crveni karton dobio Musrati, ali uprkos tome su u drugom poluvremenu zagorčali život Feneru i otežali mu posao.

Fenerovu prednost udvostručio je Irfan Can Kahveci, koji u 69. minuti lijepo pogađa za 2:0., a četiri minute poslije Kartal na teren šalje Džeku umjesto Batshuayija, koji je ispraćen ovacijama navijača s tribina.

Činilo se da je Kahveci osigurao Feneru miran finiš, ali Cenk Tosun u 82. minuti lijepim golom vraća Bešiktaš u život jer pogađa za 2:1.

Morao je u finišu Fener spašavati pobjedu iako je 70 minuta igrao s igračem više, a u tome je i uspio jer je ostalo 2:1.

Drugi bh. reprezentativac u dresu Fenera Rade Krunić igrao je od 18. minute, kada ga je Kartal poslao na teren.

Fener je na četiri boda zaostatka za liderom Galatasarayom i morat će ga savladati u direktnom okršaju u pretposljednjem kolu te se nadati jednom kiksu ako želi do titule.

Rezultat i strijelci:

Fenerbahče - Bešiktaš 2:1 (Batshuayi 30', Kahveci 69' / Tosun 82')

Tabela: