Američki spektakl
32

Super Bowl srušio sve rekorde, najgledaniji je u SAD-u još od misije Apollo 11

D. P.
Mahomes je junak Super Bowla (Foto: EPA-EFE)
Mahomes je junak Super Bowla (Foto: EPA-EFE)
Finale NFL-a u američkom fudbalu, poznatije kao Super Bowl, oduvijek je bilo veliki događaj, no ovogodišnje izdanje ostat će upamćeno po rekordnoj gledanosti.

Super Bowl iz godine u godinu privlači veliki broj gledatelja zbog svog šoua kojeg donosi, a ovogodišnje izdanje gledalo je 123,4 miliona gledatelja širom svijeta na različitim platformama.

Podsjetimo, Kansas City Chiefsi su u nedjelju navečer savladali San Francisco 49erse rezultatom 25:22 nakon produžetka. Spektakl je odigran u Las Vegasu pred rekordnim brojem gledatelja, a istakao se sjajni quarterback Patrick Mahomes namjestivši touchdown Mecoleu Hardmanu za pobjedu i konačan rezultat.

Za Chiefse je to bila treća titula prvaka u posljednjih pet sezona. Prije četiri godine su u finalu savladali upravo 49erse, dok su prošle godine bili bolji od Philadelphia Eaglesa.

Ugledni američki mediji objavili su da je to drugi najgledaniji prijenos u historiji Sjedinjenih Američkih Država nakon historijske misije Apolla 11 1969. godine kada je Neil Armstrong postao prvi čovjek koji je hodao mjesecom.

Procjenjuje se da je taj historijski događaj gledalo između 125 i 150 miliona ljudi u SAD-u.

Podaci kompanije Nielsen izvjestili su da je gledanost u nedjelju porasla za sedam posto u odnosu na prošlogodišnji Superbowl kojeg je gledalo 115,1 milion ljudi.