Najpopularniji stadioni
0

Zašto Anfield i Old Trafford neće ugostiti Euro: Bizaran razlog za stadion u Liverpoolu

D. P.
Anfield je prekratak za Euro (Foto: EPA-EFE)
Anfield je prekratak za Euro (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je potvrđeno da će Velika Britanija i Republika Irska biti domaćini Evropskog prvenstva 2028. godine, ozvaničena je i lista 10 stadiona na kojima će se igrati smotra najboljih evropskih selekcija.

UEFA je danas potvrdila da će Velika Britanija i Republika Irska biti domaćini narednog Evropskog prvenstva. Potvrđena je i lista stadiona koja se najavljivala, tako da će se igrati na 10 različitih zdanja duž otoka.

Očekivano, najviše stadiona i to njih šest daje Engleska, dok će se u Velsu, Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i Republici Irskoj igrati na po jednom stadionu.

To su: St. James Park (Newcastle), Etihad (Manchester), Villa Park (Birmingham), Everton stadium (Liverpool), Wembley (London), Tottenham Hotspur (London), Principality stadium (Cardiff), Hampden Park (Glasgow), Casement Park (Belfast) i Aviva Dublin (Dublin).

Engleski nogometni fanovi odmah su primijetili da se Evropsko prvenstvo neće igrati na stadionima dva najpopularnija i najveća kluba u Engleskoj. To su Liverpoolov Anfield i Old Trafford, dom Manchester Uniteda.

Mediji na Otoku otkrili su zašto je to slučaj. Razlog za Manchester United je taj što su čelnici ovog kluba odbacili svoju ponudu da budu domaćini Eura nakon sastanka sa FA-om (krovna kuća engleskog nogometa).

S druge strane, razlog za izostanak Anfielda s liste je potpuno bizaran. Naime, u ovom klubu su željeli domaćinstvo Eura, ali im je stadion prekratak.

Tereni za Euro iziskuju dimenzije 105m x 68m, a Anfield ne ispunjava propis jer je dužina igrališta kraća za četiri metra.

To bi se moglo korigovati, ali na nekom drugom stadionu pošto blizine tribina Anfielda ne dozvoljavaju povećavanje igrališta. Tribine iza golova su vrlo blizu mreže golova tako da je povećanje terena nemoguće.