VAR ekspert potvrdio
52

Stiglo je suludo objašnjenje: Zašto je priznat gol protiv Arsenala o kojem bruje Englezi

D. P.
Lopta se nije mogla vidjeti (Foto: Screenshot)
Lopta se nije mogla vidjeti (Foto: Screenshot)
Nogometaši Arsenala sinoć su poraženi od West Hama, a prvi gol Čekićara postignut je na vrlo konfuzan način, što je tek danas objašnjeno.
West Ham je u ranoj fazi utakmice poveo protiv Arsenala, a na kraju je došao do pobjede rezultatom 2:0 ponajviše zahvaljujući tom golu koji je omogućio gostima da se koncentriraju na odbranu i na kraju odbrane od silovitih napada Arsenala.

Jarrod Bowen je vratio loptu u peterac nakon jedne gužve, a Tomas Souček je ubacio u praznu mrežu. No, činilo se da je lopta pobjegla Bowenu van terena dok je odigravao za Součeka. Ipak, sudije su na terenu procijenile da je gol regularan.

Uslijedila je četverominutna provjera VAR-a. Ni sudije u VAR sobi nisu znale šta da rade jer je taj dio terena pokrivala samo jedna kamera, a nju je svojim tijelom zaklonio Bowen dok je odigravao loptu. Niko sa sigurnošću nije mogao reći da li je ona dirala liniju ili je cijelim svojim obimom izašla van terena.

Uprkos žestokom protestu, uključujući i poruku trenera Arsenala Mikela Artete koji je sve ovo nazvao sramotom, gol je priznat. ESPN-ov VAR ekspert objasnio je situaciju, odnosno otkrio zbog čega je gol priznat.

Prema VAR ekspertu Daleu Johnsonu, gol je priznat jer su u prvoj situaciji na terenu sudije procijenile da je gol regularan. VAR je konsultovan, a kako VAR nije imao dokaz da je lopta izašla van terena, morale su priznati pogodak.

Kada se VAR aktivira, on mora imati jasan dokaz da je odluka sudija na terenu bila pogrešna kako bi je promijenili. Kako u ovom slučaju zbog nedostatka kamera s druge strane nisu imali potvrdu da je lopta izašla, gol se priznao iako je mala vjerovatnoća da je lopta zaista dodirivala zamišljenu liniju iznad terena.

"U ovom slučaju Bowenova noga je bila ta koja je pokrivala liniju i blokirala pogled na loptu. Iako se vjeruje da je cijela lopta izašla s terena, VAR nije imao dokaz za to kako bi promijenio odluku sudija na terenu", naveo je Johnson.

Ekspert je za ESPN dodao čak i da je kamera stajala s druge strane, tu je bio Oleksandr Zinčenko od kojeg se također ne bi vidjelo da li je cijelim obimom izašla s terena.