Nogomet
0

Stadioni Svjetskog prvenstva dobili neprolazne ocjene

FENA
Četiri od dvanaest stadiona na kojima će se sredinom godine odigrati utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu dobila su neprolazne ocjene zbog manjkavih sigurnosnih mjera, saopštila je u utorak u Berlinu Zaklada za ispitivanje proizvoda na osnovi obavljenih studija.

Stadioni u Berlinu, Gelsenkirchenu i Leipzigu dobili su zbog pomanjkanja izlaza u slučaju masovne panike, ocjenu "značajni nedostaci". Kako je priopćeno, gledateljima na ovim stadionima nije u slučaju masovne panike otvoren put prema igralištu što bi moglo rezultirati velikim brojem žrtava.

"U slučaju panike, koja može biti izazvana nestankom rasvjete, udarom groma ili sličnim, na stadionima u Berlinu, Gelsenkirchenu i Leipzigu u potpunosti nedostaju otvori koji bi gledateljima omogućili izlaz na igralište", objasnio je voditelj ispitivanja Holger Brackemann.

Na nedavno obnovljenom Olimpijskom stadionu u Berlinu se osim toga između gledališta i igrališta nalazi dubok jarak, što predstavlja dodatnu opasnost u slučaju masovne panike, priopćio je Brackemann.

Četvrti stadion koji je dobio neprolaznu ocjenu je stadion u Kaiserslauternu na kojemu su utvrđeni značajni nedostaci glede protupožarne zaštite.

"Vidljivi nedostaci", glede sigurnosti utvrđeni su na stadionima u Dortmundu, Hamburgu, Frankfurtu na Majni i Stuttgartu. Uprave tih stadiona najavile su da će do početka prvenstva ukloniti utvrđene propuste.

Zeleno svjetlo dobili su stadioni u Muenchenu, Hannoveru, Nuernbergu i Koelnu gdje su utvrđeni samo "manji nedostaci".

Organizacijski odbor Svjetskog prvenstva u nogometu je i prije objavljivanja rezultata kritizirao Zakladu za ispitivanje proizvoda tvrdeći da su stadioni sigurni. Predsjednik odbora Franz Beckenbauer je nevladinoj udruzi iz Berlina koja već 40 godina ispituje proizvode te zbog svojih objektivnih ocjena uživa veliki ugled među građanima, predbacio da "se prave da sve znaju bolje".

Nakon urušavanja jednog klizališta u bavarskom Bad Reichenhallu prošlog tjedna prilikom čega je poginulo 15 osoba, u javnosti se razvila rasprava oko sigurnosti javnih zgrada te o potrebi uvođenja redovitog tehničkog pregleda za javne objekte.

Web: Više o SP 2006.