Skup velikih asova
115

Senad Lulić odveo Švicarsku do titule prvaka svijeta: Ja sam pravi Švicarac

H. H.
Lulić je bio prvi strijelac turnira sa sedam golova (Foto: Blick.ch / Stefan Bohrer)
Lulić je bio prvi strijelac turnira sa sedam golova (Foto: Blick.ch / Stefan Bohrer)
Reprezentacija Švicarske osvojila je titulu u Arosi na Svjetskom prvenstvu u nogometu na snijegu pod nazivom "IceSnowFootball", a junak domaćih bio je nekadašnji reprezentativac BiH Senad Lulić koji je nastupio kao gostujući nogometaš.

Švicarska je u finalu pobijedila Njemačku 3:1, a do trijumfa ih je predvodio Lulić koji je bio najbolji strijelac turnira sa sedam golova zajedno sa Nijemcem Patrickom Helmesom.

Lulić je bivši reprezentativac BiH za koju je igrao 57 puta, a na pitanje kako se osjeća u dresu Švicarske, kazao je:

"Ja sam pravi Švicarac. Sa pasošem i ostalim. Ovdje sam odrastao i živim", kazao je bivši nogometaš Lazija, a prenosi Blick.

Slavlje Švicaraca nakon osvajanja titule (Foto: Blick.ch)
Slavlje Švicaraca nakon osvajanja titule (Foto: Blick.ch)

Sa Lulićem u ekipi igrali su Blerim Džemaili, Pascal Thüler, Marco Zwyssig, Thomas Bickel, Marc Hottiger, Stéphane Chapuisat i kolumnista Blicka Kubilay Türkyilmaz.

Na turniru su nastupile i reprezentacije Njemačke, Nizozemske i Global United All-Stars, a među igračima su bili i brojni poznati asovi.

Roman Weidenfeller, Mario Basler, Aron Winter, Ronald de Boer, Wesley Sneijder, Mladen Petrić, Ivan Klasnić, Vincenzo Iaquinta, Mikaël Silvestre, Lorik Cana i ostali uveličali su ovaj događaj.

Nezvanično Svjetsko prvenstvo u nogometu na snijegu se posljednjih godina etablirao kao jedinstven i tradicionalan događaj, a ranije su nastupali i asovi kao što su George Weah, Giovane Elber, Jean-Marie Pfaff, Salvatore Schillaci, Lothar Matthäus, Carlos Valderrama, braća Niko i Robert Kovač.

Učešće su uzimali i veliki treneri Giovanni Trapattoni, Roy Hodgson i Otto Rehhagel, a gledaoci imaju priliku da izbliza vide nogometne zvijezde i uzmu selfi ili autogram.

Podsjetimo, Lulić je rođen u Mostaru 1986. godine, a teško djetinjstvo imao je u Jablanici tokom agresije na BiH.

Tri godine nakon završetka rata 1998. porodica Lulić otišla je za Švicarsku, gdje je Senad i počeo igrati nogomet. Karijeru je završio 2021. godine i to nakon što je deset godina nastupao za rimski Lazio, a još je igrao za Young Boys, Grasshoppers, Bellinzonu i Chur.

Sa nogometnom reprezentacijom Bosne i Hercegovine je učestvovao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, a za Zmajeve je ukupno odigrao 57 utakmica i postigao je četiri gola.