Nogomet
95

Rezime Eura 2016: Payet najbolji igrač, Pepe obilježio finale, Griezmann najbolji strijelac

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropsko prvenstvo u Francuskoj sklopljeno je u arhive. Titulom se okitio Portugal, suzama tuge natopljena su lica domaćina iz Francuske. Vrijeme je da se podsjetimo na neke od najvažnijih detalja 15. evropskog prvenstva u fudbalu.

Ovo je bilo najbrojnije evropsko prvenstvo do sada i na njemu su učestvovale 24 reprezentacije, od čega pet debitanata (Vels, Slovačka, Albanija, Sjeverna Irska i Island).

Vidjeli smo ukupno 51 utakmicu i 108 postignutih golova, odnosno 2,12 golova po jednom meču u prosjeku. Samo dva gola postignuta su u produžecima, a oba su postgli Portugalci - Quaresma u osmini finala protiv Hrvatske (1:0) i Eder u finalu protiv Francuske (1:0).

Prvi gol na Euru postigao je Olivier Giroud (Francuska) u 57. minuti 1. kola grupe A kada je Francuska slavila nad Rumunijom (2:1). Posljednji gol postigao je Eder (Portugal) u 109. minuti pobjede Portugala nad Francuskom u finalu (1:0).

Najbolji strijelac Eura je Antoine Griezmann (Francuska) koji je postigao šest golova. Njegovi pratioci Cristiano Ronaldo (Portugal), Olivier Giroud (Francuska), Dimitri Payet (Francuska), Nani (Portugal), Gareth Bale (Vels) i Alvaro Morata (Španija) postigli su po tri gola.

Prema UEFA-inom "igračkom barometru" najboljih pet igrača Eura su:

  1. Dimitri Payet (Francuska)
  2. Antoine Griezmann (Francuska)
  1. Gareth Bale (Vels)
  2. Toni Kroos (Njemačka)
  3. Kevin de Bruyne (Belgija)

Prema "igračkom barometru" Rui Patricio (Portugal) najbolji je golman prvenstva.

Za najboljeg igrača finalne utakmice izabran je Pepe (Portugal).

Za najboljeg mladog igrača prvenstva izabran je Renato Sanches (Portugal).

*Zanimljivosti Eura:

* podaci statističke agencije Opta